Цените на бензина и метана в България намаляват, но не

...
Цените на бензина и метана в България намаляват, но не
Коментари Харесай

Бензинът и метанът поевтиняват, а дизелът кога?

Цените на бензина и метана в България понижават, само че не и на дизела. За страдание, трендовете може да се окажат краткотрайни или краткосрочни главно поради прекомерно бързата смяна на световните пазари в следствие както на политически решения, по този начин и на такива, ориентирани към минимизиране на рисковете от недостиг и спиране на доставките.

Бензин А 95 за последния месец е поевтинял с 0,17 лева (17 ст.) за литър или с 5,43% или от 3,13 лева на 8 септември до 2,96 лева на 8 октомври. Спадът за последните три месеца е с 0,45 лева за литър (13,20%), сочат данните на Fuelo.bg. И въпреки всичко по отношение на предходната година повишаването остава съществено - с 28,14% или с 0,65 лева за литър. Добрата вест е, че към този момент се резервира наклонността за поевтиняване. Тя обаче може да се окаже краткотрайна.

По-различна от два дни е обстановката при дизеловото гориво. Засега към момента се регистрира намаляване през последната седмица с 0,12 лева за литър или с 3,56% - в случай че на 8 септември дизелът е коствал 3,37 лева за литър, то на 8 октомври коства 3,25 лева За последните три месеца дизелът е изгубил 0,31 лева за литър от цената си (минус 8,71%). Спрямо година по-рано обаче повишаването остава доста високо - с 39,48% или с 0,92 лева за литър. Освен това от 6 октомври цените на дизела още веднъж започнаха да се връщат към растеж. Засега покачването е алегорично - единствено с една стотинка, само че тук най-малко ясно се обрисува наклонността за повишаване.

Стойността на пропан-бутана остава непроменена през последната седмица и се задържа на равнището от 1,13 лева за литър. За последния месец обаче и при него има поевтиняване - с 0,08 лева за литър или от 1,21 лева за литър. Освен това пропан-бутанът остава по-евтин и от цената, регистрирана през същия интервал на предходната година, когато е коствал 1,23 лева за литър. Естествено е освен това състояние и отчитането на наклонността за застой.

Промяна се следи, и то сериозна при метана, който до неотдавна стигаше съвсем 6 лева за кг. Само за последната седмица той е изгубил 0,68 лева за кг. от цената си (минус 11,45%). Така, в случай че на 8 септември кг метан се е продавал за 5,94 лева, то на 8 октомври към този момент коства 5,25 лева Метанът мина като цяло през най-значителното повишаване, като за последните три месеца то към момента остава доста високо - 46,11% или 1,66 лева за кг. В годишно изражение нарастването към момента държи върха от 138,01% - с 3,05 лева за кг или в случай че на 8 октомври предходната година метанът е коствал едвам 2,21 лева за кг, то на същата дата, само че през актуалната 2022 година кг от това гориво към този момент е на цена от 5,26 лева Засега и тук упованието е за поевтиняване.

Тенденциите за поевтиняване при бензина към този момент остават, само че смяната на международните пазари изключително след решението на ОПЕК+ да понижи добива на нефт с 2 млн. барелът дневно може скоро да се почувства и на пазара на дребно. Това в допълнение на влизането на ембаргото върху импорт на съветски нефт от 5 декември и на нефтопродуктите от 5 февруари 2023 година Междувременно би трябвало да се направи и разлика сред основанието за тези две решения - едното е ориентирано против набирането на доходи от Русия за финансиране на военните дейности в Украйна, а другото цели предотвратяване от недостиг и спиране на доставките.

Достатъчно от международните банкови институции се оказаха готови за сюжета на ОПЕК+ и съвсем незабавно прогнозите им получиха гласност. Така Morgan Stanley изрази очакване за стягане на пазара и по-бързо постигане на вид Brent на равнището от 100 $ за барел. Банката повиши с 5 $ за Brent и за първите три месеца на идната година - до 100 $ за барел. Goldman Sachs постави 10 $ от горната страна, само че също до 100 $ за барел за четвъртото тримесечие на тази година. UBS Group AG също предвижда стягане на пазара и цена на Brent даже малко над 100 $ за барел през идващите тримесечия. ING Group не скри опасенията си за недостиг на пазара през идната година и възможност актуалната прогноза от 97 $ за барел да бъде изменена към покачване. Други анализатори също застават зад упованието, че Brent ще се откри на равнище от 100 $ за барел.

По-умерени са упованията на специалистите от Bloomberg Intelligence, съгласно които агресивното понижаване на добива на нефт от страна на ОПЕК+ с 2 млн. барела дневно, планувано от идващия месец е ориентирано към определяне на минимално равнище на петрола вид Brent на към 90 $ за барел, написа 3е-news.net.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР