Цените на бензина и дизела на едро са нараснали с

...
Цените на бензина и дизела на едро са нараснали с
Коментари Харесай

Бензинът поскъпва по-бавно от петрола

Цените на бензина и дизела на едро са нарастнали с 20% за година, регистрираха от Софийска стокова борса. В момента горивата се продават надлежно по 1980 лева и 2000 лева без Данък добавена стойност за хиляда литра. Поскъпването на горивата обаче е по-бавно в сравнение с петрола, чиято цена на интернационалните тържища е повишена с 28% за година и през октомври доближава 77 $ за барел.

“При питателните артикули у нас цената на хлебната пшеница е с 34% по-висока по отношение на предходната година, поради проливните дъждове през лятото. В момента тя се продава за 390 лева за звук без Данък добавена стойност, а през ноември 2017 година е била 290 лева ”, регистрира Антонина Белопитова от Софийската стокова борса по време на брифинг.

Според последната прогноза на Световния съвет по зърно реколтата в света ще бъде общо 729 млн. тона, което е с 27 млн. тона по-малко по отношение на предходната година. Това ще докара до по-голямо търсене, в сравнение с предложение за първи път от пет години насам. При рапицата има леко поевтиняване през октомври като цената на едро е паднала от 690 лева за звук без Данък добавена стойност на 683 лева

Олиото и захарта са продуктите, които поевтиняват през 2018 година при търговията на едро. Литър олио на стоковата борса се търгува за 1,63 лева, или с 5% по-евтино по отношение на предходната година (1,72 лева.). Килограм захар на едро сега върви по 0,93 лева, което е с 24% по-евтино по отношение на 2017 година (1,22 лева.).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР