Цените, които болниците плащат за онколекарства, да бъдат регулирани с

...
Цените, които болниците плащат за онколекарства, да бъдат регулирани с
Коментари Харесай

След разкритията за драстични разлики в цените на онколекарствата НС прие нова формула за плащане

Цените, които лечебните заведения заплащат за онколекарства, да бъдат контролирани с механизъм, който да не разрешава фрапантни разлики, одобри Народното събрание, като гласоподава на второ четене промени в Закона за здравното обезпечаване.

С признатите промени Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, само че с уловието тя да не бъде по-висока от междинната претеглена стойност.

Ако се окаже, че лечебно заведение е договорило цена, която надвишава с 20% най-ниската цена, разликата ще се поема от търговците на едро.

В момента поради това, че държавните и общинските лечебни заведения си набират медикаменти с публични поръчки, а частните - с директно договаряне - се стига до

Този вид лекарства не са включени в цените на клиничните пътеки: НЗОК заплаща на лечебните заведения настрана - на цените, на които лечебните заведения са ги купили, само че има и държавно избран таван.

Промените би трябвало да влязат в действие от 1 юли тази година, а до 1 април би трябвало да бъде направена и съответната разпоредба от надзорния съвет на НЗОК, която по-късно да бъде препоръчана от министъра на опазването на здравето.

С претекста, че с механизма на процедура могат да се манипулират цените на медикаментите, Андрей Чобанов от " ИТН " предложи или да се прави централизирана поръчка на медикаменти от страната, или още веднъж да да се намерения за основаването на повече от една здравна каса.

" Ако 50 лечебни заведения са купили едно лекарство на цена от 5 лева, други 50 са купили за 50 лева.и една го е купила за 500 лева, от при среднопретеглената стойност ще остане нереално високата цена от 50 лева, до момента в който най-ниската стойност може да е действителната, " съобщи Чорбанов.

Според един от вносителите на измененията - Васил Пандов от " Проължаваме промяна-Демократична България " задачата на механизма е точно да отпаднат както нулевите стойности, по този начин и многократното нарастване в цените на медикаментите.

" Приемайки този вид, целим да се обезпечи достъпът на пациентите и опция на лечебните заведения в задоволителен период да проведат публични поръчки и да съблюдават Закона за публичните поръчки. Ако в края на годината забележим, че този развой не работи, поемам ангажимент да внеса промени в закона, " сподели Пандов.

Критики към измененията пристигнаха от " Възраждане ", съгласно които макар новата формула на пресмятане на стойностите, още веднъж ще има високи цени на медикаментите, и от Българска социалистическа партия, които оповестиха, че имат намерение още веднъж да предложат корекция в Закона за публичните поръчки, тъй че и частните лечебни заведения да могат да организират търгове за медикаменти.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР