Цената скача още повече ако пациентът е чужденецДва пъти по-високи

...
Цената скача още повече ако пациентът е чужденецДва пъти по-високи
Коментари Харесай

Два пъти е по-скъпо за лекар в морските курорти в сравнение с областните градове

Цената скача още повече в случай че пациентът е чужденец

Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите в съпоставяне със същите услуги в регионалните градове. Това сподели инспекция на екип на по южното черноморие. Цената скача още, в случай че пациентът е чужденец.

В търсене на здравна помощ за дребното си дете в Слънчев бряг, Мирослава Милчева от Самоков, остава изумена от цената на първичния обзор.

„ Вчера ми се наложи да дойдем да го прегледаме и сумата, която заплатихме беше от 50 лева за едно малко дете, което е на година и половина, което не е обикновено на никое място за България ", счита Мирослава Милчева.

На фамилията се постанова да употребява и ехограф, за който би трябвало да заплати още 50 лева Оказва се, че това са най-ниските цени, за които туристите могат да употребяват здравна помощ в курорта, в случай че нямат застраховка.

„ Рядкост са български жители, които като са тръгвали за море са си създали специфична застраховка. Това е повече за чужденците, които идват от друга страна, те имат наложително. ", споделя Петко Илиев, шеф на медицински център в „ Слънчев бряг ".

Проверяваме като секрети пациенти какъв брой ще ни коства гипсът при строшаване на крайник по време на отмора, който в лечебните заведения в Бургас, да вземем за пример, е безвъзмезден:

„ От 120 до 240 лева, зависи каква част от крайници би трябвало да се гипсира. " - ни споделят по телефона.

Проверката ни сподели и че има сериозна разлика в цената на обзор в Слънчев бряг, в случай че сме чужденци. Звъним в случаен медицински център и се представяме за туристи от София. Получаваме цена за обзор от 90 лева

15 минути по-късно се обаждаме на същия медицински център, само че като летовници от Германия. Цената скача на 100 евро.

„ Няма какво да кажем повече в сравнение с цифрите приказват сами за себе си.

Българска национална телевизия: 90 лева за българи, 100 евро за чужденци, като доктор по какъв начин гледате на тези цени?

Не бих си разрешил да ги разясня. Смятам че това са цени много над междинните цени в страната, което значи, че не е чисто пазарна тази политика. ", споделя доктор Цветомир Цветков, ръководител на РК-Бургас на Български лекарски съюз.

Завишените цени, обаче, се оказва, че не са нарушаване. Единствено в закона е записано, че би трябвало да се авансово указани. Ако желаеме да проверим по телефона обаче, къде и какъв брой коства дадена услуга, удряме на камък.

Сигнали от туристите за скъпото медицински услуги получават и хотелиерите.

„ Това е един проблем, който от години тероризира туристите, само че за това нещо си е отговорна държавната регулация. Аз персонално считам, че би трябвало да има държавна клиника, както беше преди години и да се контролират процесите оттова. Всички хора са обезпечени. Това, което се случва тук „ Дай парите, пък след това ще забележим ", да му е навехнато пръстчето, пък да му гипсират цялата ръка, някак си не е окей. ", счита Румен Мончев, хотелиер.

Оказва се единствената безвъзмездна помощ по морето е на самия плаж.

„ Ако има някакъв травматизъм, в случай че има случай във водата или в случай че някой не се почувства добре здравословно, постоянно може да потърси здравна помощ в мое лице, което е безусловно гратис на територията на целия плаж ", твърди Веселина Димитрова, здравно лице на плаж Крайморие.

„ По контракт всяка една операция по първа долекарска помощ на всеки един плаж е безвъзмездна. ", споделя Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Друг вид за безвъзмездна помощ, в случай че сме здравно обезпечени, се оказва най-близкият регионален град, защото клиниките в курортите, през лятото, не работят със здравната каса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР