Цената природния газ в Европа спадна под 1000 долара за

...
Цената природния газ в Европа спадна под 1000 долара за
Коментари Харесай

Цената на природния газ в Европа спадна

Цената природния газ в Европа спадна под 1000 $ за 1000 куб. метра, демонстрират данните на TTF в Нидерландия. В момента на водещия европейски газов хъб цената е 87 евро за мегаватчас. Това е с 8 евро по-малко спрямо търговията на 18 ноември, когато беше малко над 95 евро за мегаватчас. В началото на днешния ден цената за мегаватчас се намали до малко над 83 евро, само че след това доближи 87 евро.
Най-висока цена на хъба TTF през последните три месеца е записана на 5 октомври, когато цената за мегаватчас беше над 116 евро. След това стартира последователно намаляване. За предходната седмица най-високата цена беше на 17 и 18 ноември, когато нивото надвиши 95 евро за мегаватчас. Поскъпването на синьото гориво в края на предходната седмица бе обвързвано с отлагането на процедурата по утвърждение на "Северен поток 2 " в Германия. Това ускори терзанията дали в Европа ще има задоволително природен газ тази зима.
Вчера газовата борса в България - "Газов хъб Балкан ", затвори в сегмент "в рамките на деня " с цена от 117 лв. за мегаватчас при продадени 1000 мегаватчаса природен газ за деня. В сегмент "ден напред " природният газ с ден за доставка за неделя се продаваше на 165,44 лв. за мегаватчас. За през днешния ден няма продадени количества природен газ.
Днес ще се организира вторият търг по Програмата за освобождение на газ за 2022 година на платформата за търговия на "Газов хъб Балкан ". "Булгаргаз " дефинира начална цена за днешните търгове от 94.61 лв. за мегаватчас.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР