Цената на златото в петък сутрин умерено се повишава, пробивайки

...
Цената на златото в петък сутрин умерено се повишава, пробивайки
Коментари Харесай

Цената на златото отново проби границата от $1800 за тройунция

Цената на златото в петък заран умерено се покачва, пробивайки още веднъж психологическата граница от 1800 $ за тройунция, демонстрират данните от днешната търговия.

Към 9:32 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с $9,4, или с 0,52%, до $1804,7 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува 1796,78 по $ за тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто се покачва с 0,77% до 23,805 $ за унция.

Ден по-рано цената на златото падна с 1,7%, откакто Министерството на търговията на Съединени американски щати увеличи оценката си за крайния растеж на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие до 3,2% на годишна база (ако Брутният вътрешен продукт нараства със същото движение за четири поредни тримесечия). А броят на първичните молби за помощи при безработица в страната за седмицата до 17 декември възлиза на 216 хиляди, което е под прогнозата от 222 хиляди.

Подобна макростатистика ускори упованията за стягане на паричната политика на Федералния запас. Според CME Group пазарите чакат през февруари ново нарастване на главния лихвен процент, 69% от специалистите чакат нарастване с 0,25 процентни пункта, до 4,5-4,75% годишно, останалите позволяват нарастване от 0,5 процентни пункта.

Строгата парична политика е позитивен фактор за обменния курс на съответната национална валута, в този случай $, и цената на дълга в тази валута. От друга страна това работи негативно върху цената на златото като предпазен финансов актив.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР