Цената на златото убедително се установи в диапазона над 2600

...
Цената на златото убедително се установи в диапазона над 2600
Коментари Харесай

Най-сигурната инвестиция: Златото е поскъпнало с 40% само за 1 година

Цената на златото безапелационно се откри в диапазона над 2600 щатски $ за тройунция откакто проби тази психическа граница още през септември. С настояща стойност от 2663 американски $ за тройунция (една тройунция е 31,10 грама), това съставлява нарастване на цената на златото с съвсем 40 на 100 в границите на 12 месеца - от октомври предходната година до момента.
Обяснението за впечатляващия растеж се крие най-много в засилващото се търсене в трите съществени пазара за злато – Китай, Индия и Съединени американски щати, разяснява Макс Баклаян, изпълнителен шеф на борса за скъпи метали. През трите огромни пазара минават годишно над 2000 тона злато, а единствено китайският пазар нараства до 984 тона.

" Ако в бъдеще Китай продължи с тези темпове, то страната ще изпревари по златни запаси доста западни страни като Италия и Франция ", счита Макс Баклаян.

Китайските управляващи употребяват златото с цел да слагат друг вид запаси в основата на своята парична система, с цел да съхраняват изключително огромните остатъци от износа на кюлчета на " международната фабрика ", само че и с цел да се защитят от геополитическа неустановеност и от вероятни нови обстановки с висока инфлация, показва Баклаян.

Повечето от страните, които купуват злато, го третират като " щит " против инфлацията, считат го за сигурна инвестиция с най-нисък риск. Анализ на американския фонд  " Инвеско " (Invesco) предходната година разкри, че 96 на 100 от централните банки по света гледат на златото като на най-сигурната инвестиция. А две трети от централните банки възнамеряват да купуват повече кюлчета.

При съпоставяне с темпа на цените в България от лятото на 2021 година насам, единствено за 12 месеца, една покупка на скъпоценния метал освен компенсира насъбраната от към 30 на 100 инфлация, само че и дава спомагателна действителна рентабилност от 10 на 100.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР