Цената на златото се повишава в понеделник сутринта, фиксирайки се

...
Цената на златото се повишава в понеделник сутринта, фиксирайки се
Коментари Харесай

Цената на златото отново надхвърли $1800 за тройунция

Цената на златото се покачва в понеделник сутринта, фиксирайки се над 1800 $ за тройунция, демонстрират данните от днешната търговията. Отслабването на $ по отношение на международните валути поддържа растежа на котировките за скъпоценния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк набъбна с 1,2 $, или с 0,07%, до 1801,4 $ за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се тъгуват по 1792,56 $ за тройунция, осведоми Тrading Еeconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се повиши с 0,40% до 23,422 $ за унция.

Доларовият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни - съществени търговски сътрудници на САЩ) през днешния ден сутринта се намали с 0,14%, до 104,55 пункта. Поевтиняването на $ поддържа цената на златото, което в този случай става по-достъпно при покупка от вложители, опериращи с други валути.

Търговците не престават да чакат какви ограничения ще предприеме Федералната аварийна система на Съединени американски щати във връзка с лихвите. През декември регулаторът предстоящо ги увеличи до 4,25-4,5% годишно. Ръководителят на американската централна банка Джером Пауъл означи, че Фед счита за оправдано да поддържа лихвения % на високо равнище, до момента в който спадът на инфлацията не се окаже постоянен и резистентен.

Според CME Group 73% от специалистите чакат темпото на повишение на лихвения % през февруари 2023 година да се забави до 25 базисни пункта и базовата лихвена ставка да бъде в диапазона 4,5-4,75%. През декември тя беше вдигната с 50 базисни пункта, а преди този момент имаше четири поредни покачвания от по 75 базисни точки.

Златото е сензитивно към сигналите от Фед по отношение на курса на парично-кредитната политика като " ястребовите " настроения обичайно поддържат от $, от който зависи цената на златото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР