Цената на земята в Добричкия регион стигна до 3000 лева

...
Цената на земята в Добричкия регион стигна до 3000 лева
Коментари Харесай

Плодородната година оскъпи земеделската земя в Добричкия регион. Цените стигат до 3000 лева за декар

Цената на земята в Добричкия район стигна до 3000 лв. за декар. Причината - високите ренти и плодородната година. Ръстът идва на фона на сушата от предходната стопанска година, когато в региона има и имоти под 2000 лв. за декар. За растежа сигнализират брокери на недвижими парцели пред Българска телеграфна агенция.

През 2019 година цените на рентите на земеделската земя в Североизточния район са били 69 лв., съгласно данни от Национален статистически институт. В Добричко- най-плодородната част на страната, цената е била 87 лв.. През 2020 година цените бяха даже по-ниски. Около 20 000 декара бяха напълно пропаднали площи, засети с пшеница в Добричко. Земеделци споделяха, че са приключили годината на загуба.
 Малките ферми у нас понижиха десетократно: Къде земята е най-окрупнена?
Малките ферми у нас понижиха десетократно: Къде земята е най-окрупнена?

Най-голямо окрупняване на парцелите е реализирано в Плевенско, междинен размер 1 191 дка

Тази година обаче се изплащат ренти от сорта на 100-120 лв. за декар. Това е и главният мотор за повдигането на цените на селскостопанската земя с 200-300 лв. за декар за региона.

Експерти от бранша декларират, че поради високите добиви през лятото цените на земята в Добричкия район се връщат на равнищата от преди сушата или по приблизително 2500-2600 лв. за декар. Земя се търси най-много от арендаторите, само че освен. Хора, които търсят отбрана от инфлацията, имат интерес към покупка. Желанието за това да вложат парите в аграрни имоти е подбудено от негативните лихви на банките.

Най-скъпите покупко-продажби са към землището на Балчик, където цената стига до 3000 лв..

Интерес към покупка на земя има, само че не и продавачи, защото високите ренти задържат предлагането съгласно шеф на една от огромните организации за недвижими парцели в района. Цените може да се вдигнат още, считат специалистите.

 Реколтата в най-плодородната земя на България почина поради военно обучение?
Реколтата в най-плодородната земя на България почина поради военно обучение?

" Нямам концепция какво да върша в този момент ": опустошителната градушка в Пловдивско унищожи труда на стотици хора и унищожи реколтата в най-плодородната земя на България. При това бедствието е можело да бъде предотвратено

Миналата година пандемията повлиява доста на пазара на земеделска земя у нас. Тогава покупко-продажбите със земя са намалели, а цените пандаха. И климатичните условия оказаха въздействие. Цялата Източна България пострада фрапантно, което е асъдействало за спад в интереса в района. Вероятно в този момент се освобождава и задържането търсене и интереса за покупка е огромен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР