Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще нарасне поне с

...
Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще нарасне поне с
Коментари Харесай

5 години плащаме за отнето предимство

Цената на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност” ще нарасне най-малко с 240%, в случай че водачът е заловен зад кормилото след изпити няколко бири, или в случай че получи санкция за отнето преимущество. Като водачът ще заплаща по-скъпа застраховка най-малко 5 години, през които би трябвало да няма никакво съществено нарушаване, с цел да се върне на базовата цена на полицата. Това гласи планът за системата „ бонус-малус”, който е пуснат за публично разискване от Комисията за финансов контрол, разяснява в. „ Труд “.

От КФН оферират два разновидността на „ бонус-малус”, като следва да бъде определен един от тях. Първият вид е с 15 разнообразни класа на водачите, като базовият или „ неутрален” клас е 6-ти, има 5 класа „ бонус” и 9 класа „ малус”. При него отстъпката в цената може да доближи 23% от базовата цена, а завишението на наградата – до 400%. Вторият вид е от 20 класа, като базовият „ неутрален” клас е 8-ми, има 7 класа „ бонус” и 12 класа „ малус”. При него в най-голямата отстъпка е 25%, а най-голямото утежнение – още веднъж 400%.

При лишаване на преимущество или шофирате с алкохол в кръвта сред 0,8 и 1,2 на хиляда, виновният водач ще получава 5 наказателни точки съгласно първия вид на „ бонус-малус” и 7 точки съгласно втория. При първия вид цената на „ Гражданска” ще нараства с 240%, а при втория – с 250%. След това всяка година, в случай че водачът няма други съществени нарушавания, ще минава с едно равнище към по-нисък рисков клас и надлежно цената на застраховката ще понижава. Така при първия вид ще бъдат нужни 5 години до момента в който водачът доближи до базовата цена на полицата, а при втория вид ще му бъдат нужни 7 години без други катастрофи на пътя. Ако през това време направи същото нарушаване, рисковият му клас ще нарасне с още 5 или 7 наказателни точки. Така може да доближи до оптималната цена на полицата от 400% завишение. И да са се върне на базовата цена ще би трябвало да кара най-малко 9 или 12 години без нарушавания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР