Цената на забранените за внос от Украйна земеделски продукти продължава

...
Цената на забранените за внос от Украйна земеделски продукти продължава
Коментари Харесай

Въпреки забраната, ТИР-ирове от Украйна продължават да внасят земеделска продукция у нас

Цената на неразрешените за импорт от Украйна аграрни артикули продължава да се срутва и родните зърнопроизводители са сложени натясно - от една страна, би трябвало да освободят складовете си за новата годишна продукция, от друга - кредиторите са по петите им. В същото време ги преследва нова опасност.

Жителите на пограничното село Кардам са самобитен трафик регистратор на тежките камиони, които идват от Украйна. Според тях напоследък се вижда усилване на камионите - цистерни, които носят сурово олио.

„ Въпреки възбраната, която наложи Европейски Съюз за импорт на земеделска продукция, не престават да вървят камиони, защото извършват най-вероятно остарели контракти, подписани преди влизането на възбраната. Наблюдава се още една наклонност -влизане на цистерни с нерафинирано олио и молдовски камиони, което ме води на мисълта, че част от украинската продукция минава през Молдова и идва в Европейски Съюз от България ", счита зърнопроизводителят Михаил Герасимов.

В трикилометровата опашка от тирове пред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам " фактически срещаме водачи на цистерни от Украйна и Молдова, само че всички настояват, че идват от Турция, където са разтоварили стоката си. Всъщност, възбраната, която важи до 6 юни, включва единствено четири зърнени култури - пшеница, слънчоглед, царевица и рапица. Според локалните земеделци вносът на суровото слънчогледово масло ги ощетява не по-малко.

Пренасищането на пазара води до срив в цените - и на пшеницата, и на слънчогледа. „ Миналогодишната годишна продукция от пшеница по време на беритба беше към 680-690 лева./т. В момента се срина, поради вноса на цени от порядъка на 380-400 лева./т. Слънчогледът от изкупна цена беше достигнала до 1160-1200 лева./т. В момента е 680-690 лева./т. ", съобщи Герасимов.

Иван Балабанов пресмята, че общата му загуба от ниската изкупна цена на продадения слънчоглед е 200 000 лева Загубите пък не могат да се компенсират с тазгодишната годишна продукция, тъй като себестойността й е прекомерно висока. Въпреки ниските изкупни цени, земеделците, изключително по-малките, са принудени да продават зърното си, с цел да отворят място за новата годишна продукция. Не единствено идната беритба обаче ги кара да продават на безценица.

Производителите за следващ път упорстват за стягане на граничния надзор.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР