Цената на водата в Пернишка област се предвижда да се

...
Цената на водата в Пернишка област се предвижда да се
Коментари Харесай

Цената на водата в Пернишка област ще се повиши с над 46% от 1 юли

Цената на водата в Пернишка област се планува да се увеличи с 46,50 % от 1 юли. Това стана ясно по време на днешното намерено съвещание за разискване на отчет и план на решение по отношение на заявление за одобрение на бизнес проект за развиване на активността на " Водоснабдяване и канализация " Перник като ВиК оператор за интервала 2022-2026 година, както и заявление за одобряване и одобрение на цени на водоснабдителни и канализационни услуги.

В отчета на сдружението, което обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, се показва, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата към този момент би трябвало да костват не 2,43 лева, а 3,56 лева за пространствен метър. Предвидени са 12 милиона лв. вложения, с които ще бъде реконструирана мрежата в Перник и Радомир.

От ВиК Перник напомнят, че през 2019-2020 година беше въведено ограничаване за потреблението на водите от язовир " Студена " само за питейно-битови потребности, заради което сдружението съвсем не е доставяло вода с непитейни качества, респективно не е отчитало разноски. В тази връзка прогнозните разноски (включително директни и непреки) за интервала 2022-2026 година са доста по-високи по отношение на регистрираните през 2020 година Освен това задачата на сдружението е да се предотвратят бъдещи рецесии с водоснабдяването в региона.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че закритото съвещание, в което регулаторът би трябвало да се произнесе с решение по заявката на ВиК Перник, ще се организира на 29 юни, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР