Цената на водата в България ще се изчислява по нов

...
Цената на водата в България ще се изчислява по нов
Коментари Харесай

Цената на водата ще се изчислява по нова схема

Цената на водата в България ще се пресмята по нов метод. Това излиза наяве от нов закон за ВиК, показан за публично разискване, оповестяват Нова телевизия и БГНЕС.

Цената към този момент ще се основава на минималните разноски за прилагане на системите и употребяваното количество вода, доведена до парцела.

Новият закон регламентира и ролята на " Български ВиК холдинг " ЕАД, като планът е съгласуван с условията на Националния проект за възобновяване и резистентност.

От районното министерство показват, че задачата е обезпечаването на по-ефективна правна рамка от правила, в която са включени собствеността, ръководството и употребата на водоснабдителните и канализационните системи. Описани са даването, регулирането и контрола на водоснабдителните и канализационните услуги.
 Поскъпването на водата ще е обществено търпимо
Поскъпването на водата ще е обществено търпимо

Покрити са условията за повишение на цената, при нарушавания има механизъм за наказване на ВиК оператора

Планира се да има конструкция, която да контролира ВиК услугите, като тя ще се регистрира пред Народното събрание .

С плана териториите на ВиК бранша ще съвпаднат с административните области. Целта е - една област, една асоциация по ВиК, един ВиК оператор. За всяка от тези обособени територии ръководството се реализира от асоциация по ВиК, а дейностите и услугите ще се обезпечават посредством възлагането им на ВиК оператор.

Правото на благосъстоятелност върху ВиК активите е уредено, като категорично са посочени обектите на обществената и частната държавна благосъстоятелност, обществената и частната общинска благосъстоятелност и частната благосъстоятелност на физически и юридически лица.

Има оферти за разрешаване на проблемите, свързани с построяването на улични водопроводни и канализационни мрежи за водоснабдяването на промишлени, курортни и вилни зони на обитаемоте места, както и в рамките на селищни формирания.
 Очаква се скок на цената на водата
Очаква се скок на цената на водата

Причината е скъпият ток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР