Цената на водата ще поскъпне драстично през следващата година, като

...
Цената на водата ще поскъпне драстично през следващата година, като
Коментари Харесай

В 13 области цената на водата поскъпва, в 6 ще намалее

Цената на водата ще нарастне фрапантно през идната година, като тук-там нарастването е с 45%.

Най-високата цена на водата ще заплащат жителите на област Силистра - 5.28 лева за кубик с Данък добавена стойност от 2023 година

Единствено в 6 области - Видин, Хасково, Благоевград, Бургас, Разград и Ловеч няма да има нарастване, а жителите ще заплащат даже по-малко на кубик по отношение на 2022 година

С какъв брой тъкмо ще нарастне цената на водата ще е ясно в края на годината, когато КЕВР ще вземе решението в закрито съвещание.

Към момента е ясно, че в 13 области цената на водата ще нарастне, а в 6 ще намалее по отношение на плащаната през 2022 година

КЕВР предлага по-ниска цена на водата за ВиК операторите на Видин, Хасково, Благоевград, Бургас, Разград и Ловеч по отношение на настоящите сега ставки.

За пет районни ВиК сдружения в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, се предлага по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиК услугите. Това излиза наяве от отчета на КЕВР и плана за решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2023 година

Към момента 19 ВиК сдружения в страната имат утвърдени бизнес проекти от КЕВР за интервала 2022 - 2026 година Според закона КЕВР е задължена да актуализира одобрените цени за идната година. При смяната на цените регулаторът регистрира освен инфлацията, само че и спомагателни индикатори за осъществяване, измежду които е и резултатът от направените вложения.

Всяко несъблюдение на индикаторите от бизнес проекта е нарушаване на поетия ангажимент от страна на ВиК операторите.

С предлаганите промени на цените за 2023 година КЕВР дава настояща самостоятелна оценка за резултатите от активността на всеки един ВиК оператор с утвърден бизнес проект.

За ВиК операторите, които с бизнес проектите са поели съответни задължения, само че качеството на техните услуги е влошено и вложенията не са реализирани, КЕВР постанова наказания и понижава утвърдените им цени за 2023 година, изясняват от регулатора.

За сдруженията, които са потвърдили високо осъществяване на заложените цели, утвърдените цени се усилват, допълват от там.

Най-висока е цена на водата в Силистра - 5.28 лева за кубик

Най-висока цена на водата в България ще заплащат жителите на Силистра - 5.28 лева за кубик от 1 януари 2023 година, в случай че тя бъде утвърдена от КЕВР. Това заяви шефът на ВиК Силистра инж. Тошко Тодоров.

По думите му цената ще остане под прага на обществена търпимост, която за една от най-бедните области у нас е избрана на 5.55 лева За съпоставяне в Ловеч обществената търпимост на цената на водата е 4.32 лева за кубик.

Поскъпването се дължи на растежа на инфлацията, високата цена на електрическата сила и изпълняваният воден цикъл на града за близо 80 млн. лв., сподели инж.Тодоров.

Въпреки че и сега цената е измежду най-високите за страната, тя не може да покрие разноските за водоснабдяване и се постанова всеки месец страната да дофинансира сметките за ток на сдружението, сподели той. Шефът на ВиК Силистра уточни, че цената на водата в бизнес проекта е считана при цена на тока от 265 лв. за мегаватчас, а в последната година тя постоянно надвишава 600 лв..

Последното нарастване на водата в област Силистра е от 1 август 2022 година, когато цената на услугата стана 5.035 лева на пространствен метър.

В област Смолян, където и сега цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната по скъпотия, е планувано нарастване от 24% спрямо одобрените цени за 2022 година Така от 1 януари 2023 година жителите на Смолян и района ще бъдат принудени да заплащат с 68% по-скъпа ВиК услуга по отношение на началото на 2022 година

Жителите на Омуртаг, които неведнъж стачкуваха поради неналичието на вода и даже бяха в бедствено състояние, ще заплащат с 3% по-скъпа вода.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР