Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК

...
Цената на водата расте, но не и качеството на ВиК
Коментари Харесай

Манолова настоява за премахване на единна цена за водата

" Цената на водата пораства, само че не и качеството на ВиК услугата " . Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в Шумен, където дружно с локалния публичен медиатор Иван Капралов провежда социална полемика на тематика " Право на възнаграждение на качествена ВиК услуга ".

Манолова означи, че в края на предходната година Комисията за енергийно и водно контролиране / КЕВР/ е показала разбор за положението на ВиК бранша в страната, съгласно който водата в Шумен е била с най-лошо качество и 80% течове.

По думите ѝ нищо не се усъвършенства в услугите на ВиК, единствено цената се покачва.

Общественият бранител акцентира, че през предходната година институцията на омбудсмана е получила 751 тъжби против ВиК услугите.

Манолова съобщи, че е подготвила конституционна тъжба във връзка с Закона за контролиране на ВиК услугите, с която ще нападна образуването на цените във ВиК бранша и по-конкретно така наречен " единна цена ", която натоварва доста жителите в дребните обитаеми места.

Омбудсманът добави още, че е изготвила оферти до всички виновни по казуса институции, като посочи, че първо би трябвало да се стартира със законодателни промени.

" Абсолютно е необходимо повишението на цената на водата да се обвърже с възстановяване на качеството на услугата " , уточни Манолова.

Тя акцентира, че би трябвало да се преразгледат бизнес проектите на ВиК асоциациите, тъй като по думите ѝ през идващите години единственото, което ще се следи, е инфлацията.

Манолова бе безапелационна, че ще желае ясни критерии за обществена търпимост , които да бъдат записани в закона, защото сега КЕВР " случайно ползва разнообразни статистически индикатори ".

Общественият бранител упорства и за лицензиране на ВиК сдруженията за по-сериозен надзор върху активността им.

Пред представителите на ВиК асоциацията в Шумен Мая Манолова прикани да бъде избрана цена по-ниска от пределната , която КЕВР бе определила в края на предходната година.

Тя означи, че това е в пълномощията на асоциацията и зависи от гласоподаване на регионалния шеф и на кметове.

В полемиката участваха всички виновни институции, жители и неправителствени организации - регионалният шеф на Шумен Стефан Желев, кметът на общината Любомир Христов, общински съветници, народни представители от региона и други
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР