Цената на водата няма да се вдига, а ВиК операторите

...
Цената на водата няма да се вдига, а ВиК операторите
Коментари Харесай

Цената на водата няма да поскъпва, ВиК-та ще правят ВЕИ централи

Цената на водата няма да се подвига, а ВиК операторите ще стават енергийно ефикасни с построяването на слънчеви съоръжения за произвеждане на ток. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов при представянето на целите си и екипа.

Запазва се правилото - една територия, един оператор, една цена, сподели заместник-министърът на районното развиване Деляна Иванова, която ще дава отговор за ръководството на бранша.

Цената на водата остана замразена до края на март след решението на Народното събрание за налагане на върху цените на тока, парното и водата на контролирания пазар.

Основният приоритет в бранша ще е обезпечаване на чиста вода за пиянство.

В момента на доста места у нас пият вода примесена с уран или манган, упоритостта ни е хората да пият чиста вода, сподели Гроздан Караджов.

Той уточни, че сега се броят на пръстите на едната ръка плановете за филтриране на питейна вода. Причината е, че до момента напъните на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на районното развиване са били ориентирани към ръководството на отпадните води. Затова в този момент посредством ВиК холдинга ще се търси финансиране на планове за филтриране на водата.

Цел остава и намаляването на загубите по водопреносната мрежа. " Средноевропейският % на загуби е 35%. Ние доста мъчно ще достигнем до този %. Стремежът ни е да вървим към тези равнища, само че това ще става постепенно ", сподели министърът на районното развиване.

През март ще бъде разгласен и нов Закон за ВиК услугите за публично разискване.

Насърчаването на нововъведенията и енергийната успеваемост е различен от целите в бранша.

" В момента много едва е застъпен този принцип. Инвестира се в замяна на тръби и съоръжения, само че не се влага в решения, които могат да понижат сметките за ток със слънчеви уреди ", сподели Караджов.

През ВиК холдинга ще се насърчи и разделянето на битовата канализация от тази, която събира дъждовната вода. " Сега този развой върви дружно и се стига до пренатоварване на пречиствателните станции при значителни превалявания и те постоянно аварират ", сподели Гроздан Караджов.

Засилва се контролът върху провежданите от ВиК сдружения процедури по Закона за публичните поръчки и се планува отсега нататък всички документи да се подават отдалечено.

Промени в Закон за устройство на територията

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са измежду водещите цели в работата на новия екип на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Вече има основана една работна група, само че следва да бъдат основани още няколко, с цел да могат да се адресират нужните промени в другите сегменти на Закон за устройство на територията, сподели Караджов.

" В разговор сме с разнообразни браншови организации, сдружения, камари и всяка от тях има хрумвания и съответни оферти за законодателни промени на Закон за устройство на територията ", добави районният министър.

Дигитализация на капиталовия развой

Другата огромна цел измежду целите е дигитализацията на капиталовия развой. Ще се търси опция всяка една стъпка от него да става по електронен и отдалечен метод.

" Искаме целият развой от първата стъпка - предпроектното изследване, процеса на планиране, подаване на заявление, приемане на документи до крайното приемане на позволение за градеж да се цифровизира. Автоматично да се подават документите към ДНСК. Това е най-чаканият акт от вложителите, проектанти и строители от Министерство на регионалното развитие ", сподели вицепремиерът.

Санирането продължава

Гроздан Караджов съобщи, че продължава програмата за саниране на частни жилищни и публични здания поради огромния интерес на хората и обществото. За задачата са заделени средства и в новата стратегия " Развитие на районите " 2021 - 2027 година

По отношение на активността на ДНСК министърът уточни, че ще се извърши цялостна инспекция на осъществяването на всички заповеди за унищожаване на нелегално строителство, като акцентът ще е Черноморието. Целта е да се види дали има заповеди, които не са изпълнени. С тази задача би трябвало да се оправи новият шеф на ДНСК Лиляна Петрова.

Въвежда се доста строго условие за съблюдаване на Закона за публичните поръчки във всички звена - без значение дали са организации или самото Министерство на регионалното развитие. " Повече няма да се употребява инхаус процедурата, а инженерингът ще се сведе до най-малко. Ще се работи на ясни количествени сметки. Инженерингът дава опция този, който проектира, да го прави по метод спестовен за него, не постоянно след това качеството е това, което желаеме ", сподели Гроздан Караджов.

Екипът

Вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов ще има двама заместници. Това са Деляна Иванова и Явор Пенчев.

Деляна Иванова ще дава отговор за ВиК бранша, комерсиалните сдружения, оперативната стратегия и останалите стратегии, финансирани от еврофондовете, които са под шапката на Министерство на регионалното развитие. Тя има магистърска степен по специалността " Организационно развиване " и бакалавърска степен по " Стопанско ръководство " от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Иванова има дълготраен опит в действителния бранш и банковата сфера, заемала управителни длъжности в редица финансови институции. Владее британски език.

Другият заместител Явор Пенчев ще работи по координацията, наблюдението и контрола на организация " Пътна инфраструктура ", ДНСК, АГКК, Групово дело " ГРАО ", както и на отрасловите дирекции, отговарящи за устройство на територията, геозащита и благоустройствени действия, механически правила и правила и жилищна политика. Завършил е право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Повече от 15 години работи като юрист в областта на комерсиалното и дружествено право, облигационното и административното право и процедури. Има богат опит в процесуалното посланичество и комерсиалните договаряния. Притежава задълбочени знания в областта на строителството и устройството на територията, показват от Министерство на регионалното развитие. Владее британски и немски език.

Новият ръководител на Управителния съвет на АПИ е финансистът.

Началник на ДНСК е.

В екипа на Гроздан Караджов са и Ивайло Стайков и доцент Васко Василев , които бяха показани като делегирани съветници надлежно на премиера Кирил Петков и вицепремиера и финансов министър Асен Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР