Цената на водата може да скочи с 30%, ако се

...
Цената на водата може да скочи с 30%, ако се
Коментари Харесай

ВиК операторите очакват с 30% по-скъпа вода и режими заради цената на тока

Цената на водата може да скочи с 30%, в случай че се вземат поради всички инфлационни процеси от последните години. Това съобщи пред Би Ти Ви ръководителят на съюза на ВиК операторите Ангел Престойски. По думите му огромна част от ВиК сдруженията са изправени пред банкрут.

" Всичко това се случи, тъй като цените на електрическата енергия се задържаха на високи равнища, а това е енергоемък бизнес. В някои сдружения разноските за електрическа енергия са 40% от всички разноски ", разяснява Престойски. Има случаи, в които сметката за ток на едно сдружение е по-голяма от месечните му доходи. Посочи, че най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България - Шумен, Разград, Търговище, Добрич.

Според Престойски е допустимо и семействата да останат без течаща вода, защото има сдружения, които са предизвестени, че ще им бъде прекратено електрозахранването.

" Над 12 млн. са просрочените отговорности за ток и не престават да се натрупват, тъй като не е включена сметката за ноември ", означи Престойски.

Според него е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато съюзът е сезирал енергийния регулатор.

" По закон водата би трябвало да е на обществено търпими цени, което е несъмнено като не повече от 2.5% от средномесечния приход на домакинство ", сподели той.

В отговор на тезата на КЕВР, че държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро при по-добри условия за сдруженията си, Престойски сподели, че сега може да се купува ток единствено от борсата, а там цените са високи.

" Българският ВиК холдинг не може да избави ВиК сдруженията, тъй като половината не са под неговата шапка, а и той бил основан, с цел да се модернизира инфраструктурата ", сподели Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а огромните загуби по мрежата са, тъй като " години наред КЕВР даваше цена на водата, която единствено обезпечава съществуването на обещано ВиК, само че не му дава опция да влага и развива мрежата ".



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР