Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени

...
Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени
Коментари Харесай

Цената на топлинната и електрическата енергия няма да се променят до края на отоплителния сезон


Цената на топлинната и електрическата сила тогава ще останат непроменени до края на отоплителния сезон. Това сподели пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов в отговор на въпрос за отражението на желаното ново нарастване от страна на „ Булгаргаз “ на цената на синьото гориво от началото на 2019 година

„ Булгаргаз “, един месец преди да подаде публично заявление в КЕВР, както е планувано е разгласил на уеб страницата си прогноза за първото тримесечие на 2019 година, напомни ръководителя на КЕВР.
„ Прогнозата планува покачване на цената на природния газ под 5 %. Ако се резервира тази наклонност на международните пазари, където цената на суровия нефт, който преди към месец доближи стойност от 86 $ за барел, само че последователно понижа и сега е малко под 70 $ за барел, това ще значи, че заявката ще бъде за цена, която е с покачване под 5 %. Ако това се окаже по този начин, тъй като не може да се приказва сигурно за събития, които са отвън България, които са свързани с геополитически ползи и с котировки на международните пазари. Ако се окаже по този начин, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде поправена, само че това няма да докара нито до повишение на цената на топлинната сила, нито до повишение на цената на електрическата сила.
Цената на топлинната и електрическата сила тогава ще останат непроменени до края на отоплителния сезон “, сподели Иван Иванов.

Председателят на енергийния регулатор предизвести и за опитите за операция с цената на електрическата сила.

„ Използвам случай да заявя, че имаше операции в последните дни, които се тиражираха в това число и по средствата за осведомление, че се покачва цената на електрическата сила.
Цената на електрическата сила за битовите консуматори е непроменена от 1 юли и при тази режисура, както ви споделих, за опазване на трендовете на цената на суровия нефт, би трябвало да остане непроменена през отоплителния сезон най-малко, а по-късно ще забележим, може и по-нататък да остане непроменена.

Ако някой приказва за смяна на цената на електрическата сила, дано се има поради, че ние не направляваме цената на електрическата сила, която се търгува на Българската самостоятелна енергийна борса. Това са цени, които не подлежат нито на надзор от страна на комисията, нито на контролиране. Там ние направляваме единствено прозрачността на търговията, според разпоредбите, които са идентични за страните-членки на Европейски Съюз “, добави ръководителят на КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР