Цената на тока за бизнеса продължава да расте, но остава

...
Цената на тока за бизнеса продължава да расте, но остава
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса продължава да расте

Цената на тока за бизнеса продължава да пораства, само че остава най-ниска в района.

Според данните на energyLive в сегмента на борсата " Ден напред " цената у нас е 268,05 евро за мегаватчас. За съпоставяне в прилежащите страни - Румъния, Гърция и Сърбия, тя е по-висока, само че с малко. Увеличението на борсовите цени у нас е над 4%.



Заради либерализиране на пазара на ток у нас, бизнесът е задължен да купува ток през борсата. Най-голяма част от потребителите купуват точно от сегмента " Ден напред " - близо 70%. По дълготрайни контракти се търгуват 30 на 100 от предлаганите количества сила. Така фирмите напълно зависят от придвижванията на пазарите.

Друг проблем е, че доста дребна част от сдруженията - към 10% се застраховат против високите цени на тока като си купуват фючърси.

Заради високите цени на тока и тежкото състояние, в което изпадат компаниите, служебният кабинет създаде стратегия за подкрепяне. Целта е от месечните сметки за ток през октомври и ноември да бъдат върнати на потребителите по 110 лв. за мегаватчас.

Допълнителна помощ ще получат и дребните компании, които купуват електрическа енергия от пазара " Доставчик от последна инстанция " - сред 15 и 30 лв..

Тази помощ обаче ще се заплаща единствено още два месеца и половина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР