Цената на тока за бизнеса падна с 20%. Трудно е

...
Цената на тока за бизнеса падна с 20%. Трудно е
Коментари Харесай

Ще може ли да плащаме битовите си сметки с ваучери

Цената на тока за бизнеса падна с 20%. Трудно е обаче да се предвижда дали този спад ще е резистентен, предвид това, че цената се дефинира ден за ден. Цената на газа също е с наклонност за спад, но не се чака да се увеличи. Това сподели пред NOVANEWS ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев.

Той смята, че макар че цената на газа е с 29% по-ниска за ноември, мотив за наслада няма.

" Цената на топлоенергията беше избрана при цена на газа 120 лв., а в този момент е 160 лв.. За да няма покачване, за декември цената би трябвало да падне още. Нямаше никаква логичност цената да надвишава 300 лв., нито в този момент има такава да падне до 160. Може би интерконекторът е повода. По-скоро няма да има нарастване на природния газ, само че няма да има и понижение ", посочи Георгиев.

Възможно ли е да се заплащат битови и комунални разноски с ваучер от шеф? Според него практиката не е неотдавна, разликата е единствено в оптималната сума, която един шеф би могъл да отпусне.

 istock istock
" Плюс е, че няма налози и осигуровки, само че е и крачка за връщане обратно. Наличните пари малко изчезват, а това са един тип налични пари. Никой не е питал Топлофикациите дали биха се присъединили. За да се случи това доставчикът, изработил ваучерите, би трябвало да подписа контракт с сдруженията ", изясни той. 

Ивайло Найденов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори споделя, че евентуално ваучерите ще са комфортни за потребителите за по-гъвкаво заплащане.

" Цената на тока на борсата може да падне, в случай че потреблението пада. В момента тя се дефинира ден за ден и понижението е ситуационно. Между 400 и 600 лв. на мегаватчас е цената, обезщетенията оказват помощ. 90% от електрическата енергия се купува на пазара ден напред, нужна е пазарна промяна в Закона за енергетиката ", уточни той.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР