Цената на тока за бита от първи юли да се

...
Цената на тока за бита от първи юли да се
Коментари Харесай

КЕВР предлага: Цената на тока за бита от 1 юли да се увеличи с 1,89 %


Цената на тока за бита от първи юли да се усили приблизително с 1,89 % (%). Това предлага в отчета си работната група от специалисти към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Среднопретегленото изменение (поскъпване) на цените на електрическата сила за битовите клиенти от 1 юли 2018 година (включващи цена за електрическа сила, цена за мрежови услуги високо напрежение, цена за мрежови услуги ниско напрежение) е 1,89 %.

За четирите електроразпределителни сдружения то е, както следва:

„ ЧЕЗ Електро България “ АД – 1,70 %

„ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД – 1,61 %

„ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ АД – 2,60 %

„ ЕСП Златни Пясъци “ООД – 3,53 %.

Предложението на работната група за „ цена обвързване към обществото “ е за 36,01 лева за MWh без Данък добавена стойност (т.е. Предвид актуалната цена от 37,25 лева за MWh - намаление), в това число съставния елемент, отразяваща разноските за електрическа сила, създавана от възобновими източници, в размер на 23,78 лева./MWh и съставния елемент, отразяваща разноските за електрическа сила, създавана от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, в размер на 7,00 лева./MWh.

http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2018/rep_ceni_electro_18.pdf

Цената за отговорности към обществото се заплаща от присъединените към електроенергийната система крайни клиенти на свободния пазар
на електрическа сила, клиентите на доставчика от последна инстанция, крайните доставчици, електропреносното и електроразпределителните сдружения за закупената електрическа сила за покриване на софтуерни разноски.

След промените в Закона за енергетиката от 1 юли тази година средствата по „ цена обвързване към обществото “ се събират към този момент от Фонд Сигурност на енергийната система (ФСЕС). Припомняме че ФСЕС от тази година ще ръководи средствата за покриване на разноските, осъществени от публичния снабдител, включително и за минали регулаторни интервали. Също по този начин и разноските за даване на награда на производителите с конфигурирана мощ от 4 над 4 MW по Закона за силата от възобновимите източници, избрана с решение на комисията, в това число за минали регулаторни интервали. “ Работната група и пресметнала нужните доходи и разноски във Фонда,

Определянето на прогнозната цена за регулаторния/ценови интервал от работната група на специалистите от регулаторна е основано и на определянето на пазарната цена за базов товар въз основа на разбор на форуърдните покупко-продажби на националните и районните тържища. За установяване на средногодишна пазарна цена за базов товар е осъществен разбор на дълготрайните артикули, търгувани на платформите на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ ЕАД) и цените за форуърдни артикули на румънската борса OPCOM1 и унгарската борса HUPX2 с отразени резултатите от годишните търгове за преносни качества (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия.

Въз основа на осъществения разбор и при отчитане на горните причини, експерте от КЕВР стигат до планирана годишна пазарна цена за базов товар за интервала 01.07.2018 година – 30.06.2019 година в размер на 70,00 лева./MWh.

За другите ВЕИ производителите тя е изчислена както следва:

78,98 лева./MWh за фотоволтаичните централи,

67,06 лева./MWh за вятърни мощности,

68,98 лева./MWh за Водноелектрическа централа - до 10 MW

69,87 лева./MWh за биомаса

Припомняме, че определянето на тези цени е заложено в последните промени в Закона за енергетиката, съгласно които всички ВЕИ производители над 4 MW към този момент ще продават производството си на енергийната борса по пазарни цени, а разликата си до преференциалната цена ще получават под формата на избраните им от КЕВР награди. Прогнозните пазарни цени служат за основа при изчисляването на наградите. Прогнозната цена и при симулация на присъединяване на разнообразни сдружения и надлежно реализиране на друга среднопретеглена цена, само че при заложена междинна цена за базов товар на пазара „ ден напред “ на БНЕБ от 76,97 лева за MWh.

Съответно, защото КЕВР дефинира планирани пазарни цени и за мрежовите оператори, които още веднъж съгласно законовите промени от 1 юли са задължени да закупуват силата си за софтуерни разноски от борсата. Въз основа на симулациите на другите модели изчислената планирана пазарна цена е както следва:

за ЕСО е е 73,13 лева./MWh

за електроразпределителните компании - 76,82 лева./MWh;

За производители на електрическа сила, създадена от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила - 70,65 лева./MWh.

Заявления за присъединяване на контролирания пазар от производителите са подали АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, Топлоелектрическа централа „ Варна “ и НЕК по отношение на ВЕЦ-овете.

Измененията в Закона за енергетиката обаче и тук си споделят думата. Така производителите, внесли заявки с оферти – 10 % над плануваната пазарна цена (70 лева за MWh) не се класират за контролирания пазар. Тоест от квотата за контролирания пазар изпадат Топлоелектрическа централа „ Варна”, „ Бобов дол” и „ Марица 3”

Цената за сила на „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД е изчислена от специалистите към работната група на КЕВР в размер на 54,00 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 802 575 хиляди лева и чиста електрическа сила – 14 863 224 MWh.

Съответно цената за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД е изчислена в размер на 76,99 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 619 234 хиляди лева и чиста електрическа сила – 8 043 340 MWh.

Цената за електрическа сила, създавана от Водноелектрическа централа, благосъстоятелност на НЕК ЕАД, е изчислена в размер на 70,05 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 224 381 хиляди лева и чиста електрическа сила – 3 203 349 MWh.

За съпоставяне:

цената за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Бобов дол “ е изчислена в размер на 106,96 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 209 537 хиляди лева и чиста електрическа сила – 1 959 000 MWh.

Цената за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ ЕАД е изчислена в размер на 156,18 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 65 596 хиляди лева и чиста електрическа сила – 420 000 MWh.

Цената за електрическа сила на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД е изчислена в размер на 176,31 лева./MWh, без Данък добавена стойност, при общо нужни доходи от 351 960 хиляди лева и чиста електрическа сила – 1 996 240 MWh.

Увеличаването на студения запас от 500 MW на 650 MW съгласно специалистите на регулатора средногодишно ще коства на потребителите с 13,140 млн. лева повече - към 60 млн. лева Студеният запас е отразено в цената за достъп, само че настояването на ЕСО за нарастване няма да бъде изцяло задоволено, излиза наяве от документите. Сегашната цена за достъп е 1,09 лева./MWh и предлагането на специалистите от КЕВР е тя да стане 1,39 лева за MWh (поискани 1,62 лева за MWh). Цената за транспорт на електрическа сила през електропреносната мрежа се предлага да бъде 8,85 лева./MWh, при препоръчани от ЕСО 11,05 лева./MWh и настоящ размер от 8,15 лева./MWh.

Според отчета на работната група, през новия ценови интервал НЕК би трябвало да продава на крайните доставчици (за контролирания пазар) на цена от 71,76 лева./MWh, без Данък добавена стойност, в това число 2,94 лева./MWh съставния елемент за активността „ социална доставка на електрическа сила “. Определените годишни доходи са 892 098 хил.лв. Количествата избрани за контролирания пазар са 12 431 685 MWh.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР