Цената на тока няма да се качва. Газа не можем

...
Цената на тока няма да се качва. Газа не можем
Коментари Харесай

Токът няма да поскъпне, увери премиерът

" Цената на тока няма да се качва. Газа не можем да го удържим. " Това сподели в Благоевград министър председателят Кирил Петков, запитан какво ще се случи със сметките след края на мораториума. " Докато съумяваме да държим цените на електрическата енергия, това е най-голямата поддръжка, която можем да осигурим. 3% от Брутният вътрешен продукт да се вкара като помощи - това е невиждано. Нито една страна в Европа не е стигнала дотам ", сподели Петков.

" Докога обаче ще ни стигнат парите? Затова идващото равнище е в Брюксел да се съберем дружно и да кажем за цената на газа, че който желае да продава в Европа - би трябвало да го прави на по-ниски цени. Тогава поради производствата на ток и газ ще падне инфлацията ", акцентира министър председателят. Всичко друго той дефинира като " цялостни нелепости ", като добави: " Ако някой ви каже, че може цените да се смъкват с магическа пръчка - не може. Когато цената на производството се е качила, нараства и тази на крайния артикул. "

Министър-председателят посочи, че се работи на равнище Брюксел да се осигурят помощи, с цел да може отражението на международните цени да не е толкоз огромно в България. " Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжие, по този начин се случва войната на стопанските системи сега. Русия употребява целия си лост, с цел да притисне европейските страни ", сподели министър председателят. И добави, че тази война е почнала още от лятото, когато газовите складове са се източили от съветския президент Владимир Путин. А цената на тока пък се определяла от най-скъпия производител. " Това е доста добре планирана офанзива от страна на Путин. Преди да стартира войната, той подвига цените на тока и газа стремглаво в цяла Европа ", уточни Петков.

България не е обещавала съответна дата на отпадане на ветото върху начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз, стана ясно още от думите на министър-председателят. " Това с календара не работи ", сподели министър председателят във връзка споменаването на съответна дата от македонски медии за отпадане на българското несъгласие. Премиерът въпреки всичко увери, че има доста сериозен прогрес в разговора с югозападната ни съседка: " Историческата комисия е само тази, която може да даде информация на двете държавни управления по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите обстоятелства към този момент могат да се одобряват като общи, тъй че аз чакам в напълно скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм осведомен, напредъкът е голям. “

Резултатите от преброяването в Република Северна Македония, съгласно които единствено 3504 жители в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български генезис на югозападните ни съседи, Петков разяснява по този начин: " Единственият метод да имаме същински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезнали в груповите права на Конституцията. Най-вероятно в идващото броене ще има обособена кутийка, където ще може човек да каже " българин ". В момента я няма, само че ние би трябвало да работим дружно това да се промени. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР