Цената на тока на пазара ден напред“ за четвъртък поскъпна

...
Цената на тока на пазара ден напред“ за четвъртък поскъпна
Коментари Харесай

Цената на електроенергията на борсата отново е рекордно висока

Цената на тока на пазара „ ден напред “ за четвъртък нарастна с съвсем 27 лева спрямо цената за през вчерашния ден до 456,47 за мегаватчас, сочи информация в уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

На процедура цената се приближава до междинното равнище в сегмента изтъргувано с ден на доставка във вторник, като то бе съвсем 455 лева./мВтч. По този метод към този момент това е най-високата цена за седмицата и втора по скъпотия за месеца след 2 ноември, когато мегаватчас бе на равнище 473,89 лева.

На тържищата в Европа цените и за четвъртък останаха под границата от 300 евро/мВтч. Навсякъде, с изключение на в Гърция е регистрирано повишаване. В южната ни съседка за през днешния ден токът за бизнеса, изтъргуван през вчерашния ден, коства 228,96 евро/мВтч и е най-евтин от балканските пазари, регистрирани от energylive. Най-скъп борсов ток в региона в сегмента „ ден напред “ ще употребяват в Словения и Сърбия, надлежно 281,83 и 281,50 евро/мВтч. В западната ни съседка на дневна база е регистрирано повишаване от 42 на 100.

Най-голям скок на цените по отношение на предния ден от по 99,3% е регистриран през вчерашния ден на тържищата в Испания и Португалия - и в двете иберийски страни бе реализирана цена за четвъртък от 216,74 евро/мВтч, като тя е най-ниската от 19-те страни с данни от уеб страницата. На второ място по скок на цените в сегмента с 48,7% до 275,42 евро/мВтч е Нидерландия. Интересното е, че Полша от няколко дни не е с най-евтин ток на борсата в Европа и за през днешния ден цената е 227,73 евро/мВтч, или с 46,6% по-висока от изтъргуваната във вторник за сряда. Франция пък е с най-скъп ток за четвъртък с 287,50 евро/мВтч.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР