Цената на тока и парното няма как да се вдигне,

...
Цената на тока и парното няма как да се вдигне,
Коментари Харесай

Цената на тока и парното няма да се вдигне, но водата ще поскъпне средно с 1 лв. за кубик -

Цената на тока и парното няма по какъв начин да се вдигне, само че водата ще нарастне приблизително с 1 лева за кубик, сподели в утринния блок на Нова председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Битовите консуматори би трябвало да се приготвят и за междинен скок от 1 лев на кубик на цената на водата. " Тези цени към този момент са факт за към 10 ВиК сдружения на територията на страната ".Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

По думите му КЕВР е направила всичко допустимо, с цел да понижи оптимално нарастването на цените на тока и парното, акцентира той в отговор на въпроса има ли възможност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „ КЕВР е взело всички ограничения, с цел да понижи нарастването. Електричеството, което България създава, сме намерили запаси в АЕЦ „ Козлодуй ” и със прекъсването на дотациите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите консуматори. Затова там нарастването е единствено 3 на 100. България има този запас и може да си разреши да го насочи към потребителите ”.

По думите му обаче не такава е обстановката с газа. „ Газът в цяла Европа е нищожен. И България се конкурира с всички останали страни на интернационалните пазари – да обезпечи съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети задоволително количества в хранилищата, и в същото време да обезпечи настоящото ползване. В доста европейски страни се лимитира потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, с цел да могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл нарастването на парното, което е директно подвластно от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното нарастване е към 120 %, само че с обезщетенията към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната сила и електричеството ”. Той акцентира, че няма по какъв начин цената на тока и парното, която се дефинира два пъти годишно – даже при изключителни условия, няма по какъв начин да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува заради неналичието на газ. Това, което би трябвало да се направи обаче е, да се подхващат съществени ограничения. А това може да стане с едно устойчиво държавно управление. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази рецесия ”, уточни шефът на КЕВР.

По думите му имаме обезпечен дълготраен контракт с Азербайджан, който обезпечава една трета от потреблението на газ в страната. „ Газпром ” са добре пристигнали да дават газ за България при осъществяване на изискванията при в този момент подписания контракт. Но, в случай че аз би трябвало да взема решение – нямам никаква убеденост, че в случай че те обещаят да доставят газ – фактически ще го създадат ”, акцентира той в отговор на въпроса би трябвало ли да включим съветската компания в енергийния микс. И добави, че през юли ще получим полутечен газ от Съединени американски щати.

Тодоров разяснява и механизмите, които са препоръчани, с цел да се помогне на хората да се оправят с по-високите си сметки. „ Това което предложихме в Комисията по енергетика към Народно събрание, е да се намерения за предоставяне на опция за въвеждане на няколко цени на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава опция. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, в случай че се наложат. Това обаче е мярка, която все още няма потребност да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза- даже КЕВР няма да може да предприеме тези ограничения, в случай че се наложат ”, уточни той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР