Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния ...

Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния

Овчаров: България има най-ниската цена на електроенергията в Европа

Цената на тока и мораториумът не престават да бъдат в дневния ред на политици, бизнес и жители. Енергийни специалисти предизвестяват, че мораториумът върху цените на тока, газта и водата е " бомба със закъснител ".

" По някакъв метод ще би трябвало да бъдат обезщетени тези месеци, в които се забавя актуализирането на цената на тока. Важното е, че с този мораториум извадихме енергетиката от естествените стопански взаимоотношения и я вкарахме в връзки, които нямат нищо общо с пазарната и рационалната стопанска система. С мораториума в две от проблематичните сфери се откриха обезщетителни ограничения. Нещата ще се закърпят, само че проблемите ще останат без решение ", съобщи някогашният енергиен министър Румен Овчаров в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че сега България има най-ниската цена на електрическата енергия в Европа. И добави, че пари за обезщетения има, само че те не би трябвало да се дават на всички. " Мерките би трябвало да бъдат целенасочени, да се оказва помощ там, където има потребност. А в този момент се оказва помощ на всички. Нормално е бизнесът да желае обезщетения, само че ресурсът е стеснен. В енергетиката има пари.

АЕЦ " Белене " е с над милиард лв. печалба, БЕХ с над 700 млн. лева Печалбите на Топлоелектрическа централа 2 ще покрият загубите им, приходите във Фонда за енергийна сигурност наближават 2 милиарда лева Но никой да не си мисли, че тези пари вземат решение дълговия капан, в който е изпаднал целият бранш. Дотук се стигна с помощта на тежката артилерия на Бойко Борисов през последните години ", разяснява Овчаров пред Bulgaria ON AIR. Данните демонстрират, че макар печалбите НЕК има над 4 милиарда отговорности, БЕХ - 2,3 милиарда лева, Топлоелектрическа централа 2 - 1,4 милиарда лева Според някогашния енергиен министър има бизнеси, които са на печалба и не е редно те да получават същите обезщетения като тези, които са на загуба.

" Износът от България за първите 10 месеца на 2021 година пораства с над 20%. Данните демонстрират, че огромна част от българската промишленост се оправя. Тя се конкурира със страни, където и електрическата енергия и газът са по-скъпи. Разбирам, че е мъчно се каже " на тези няма да дадем, на тези ще дадем ".

Ресурсът го има, само че рецесията няма да свърши на следващия ден и той не е безграничен ", добави енергийният специалист. Овчаров акцентира, че мораториумът е в нарушаване на съдружното съглашение.

" Никъде в съглашението няма мораториум, там има 20 ограничения - обезщетения, поддръжка. Излиза, че специалистите си пишат едни неща, а политиците внезапно вкарват мораториум. По същия метод стои въпросът с Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Онзи ден научихме, че там ще горим боклуците на София. Няма никаква логичност и няма нищо общо със записаното в съдружното съглашение ", акцентира Румен Овчаров.

Той посочи, че и разновидността боклуците да се изгарят в Топлоелектрическа централа " София " също не е сполучлив. Това би понижило цената, само че от екологична позиция не е подобаваща опция. Овчаров разяснява и акцията на ДАНС в " Булгаргаз ". Той е безапелационен, че тръбите към Румъния са празни.

Източник: cross.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg