Цената на социалното погребение във Варна да бъде повишена, гласува

...
Цената на социалното погребение във Варна да бъде повишена, гласува
Коментари Харесай

Новият проект “Грижа в дома”, който надгражда предходния “Патронажна грижа” стартира през януари


Цената на общественото заравяне във Варна да бъде нараснала, гласоподава отрасловата комисия към Общинския съвет. Съветниците утвърдиха настояването погребението на обществено слаби и бездомни хора да коства 621,50 лева Подкрепено бе и предлагането на компания „ Обреди “ да има вид за осъществяване на обществена кремация на стойност 601 лева с Данък добавена стойност. Окончателното решение ще вземе Общинският съвет.

Мотивите за нарастването са повишените разноски за погребения. Цената не е обновена от 2007 година, бе обявено на днешното съвещание на комисията.

Съветниците утвърдиха и още една промяна на цените – тези на топлия обяд в публичната столова. В обществената кухня се подготвя топъл обяд в работните дни от седмицата за 550 обществено слаби хора от регионите „ Одесос “, „ Аспарухово “ и „ Приморски “. Досега цената за един обяд с Данък добавена стойност бе 3 лева, само че поради нарастването на цените на електрическата енергия и питателните артикули се постанова тя да бъде изменена на 3,40 лева Необходимият финансов запас за 2023 година възлиза на 54 340 лева, стана ясно на съвещанието.

Новият план “Грижа в дома ”, който надгражда предходния “Патронажна грижа ” и се финансира по стратегия “Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година, ще започва през януари и ще продължи до края на декември 2023 година Предвижда се по плана да бъдат обслужени  630 души с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специфични грижи. Това заяви шефът на дирекция „ Социални действия “ Таня Василева пред съветниците, които взеха решение осъществяването на плана да бъде предоставено на общинската дирекция.

Сред тематиките на съвещанието бяха двата центъра за грижа за лица с разнообразни форми на деменция, които отвориха порти през юли тази година. Те се финансират безплатно по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Членовете на комисията дадоха единодушието си за заемообразно обезпечаване на средства от бюджета на община Варна за 2023 година, преди те да бъдат възобновено от ръководещия орган на програмата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР