Цената на пшеницата гони 1600 лв., при 350 лв. преди

...
Цената на пшеницата гони 1600 лв., при 350 лв. преди
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Държавата създава хаос на пазара на пшеница

Цената на пшеницата гони 1600 лева, при 350 лева преди година
„ Зърнопроизводителите не одобряват страната да бъде главният покупател на пшеница. На Консултативния съвет по зърното от предходната неделя изслушахме представители на държавното управление. Тяхната позиция беше, че това не е търговия, а обезпечаване на продоволствения суверенитет на страната в избрана обстановка” – сподели Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, представен в „ 24 часа “.

„ Опитахме се да приказваме за правила и европейски регламенти за търговията, отговорът беше – ситуацията е такава” – добави той.

Износът на зърно е спрян. „ В Унгария не разрешиха износа на зърно. Очаква се и Румъния да забрани износа. Попитах въпреки всичко за какво у нас е спрян износът, само че не получих отговор” – сподели още Костадинов.

Той е безапелационен, че през последната седмица на пазара на пшеница има безпорядък. Цената на кг пшеница сега е 580-600 лева

„ Каква цена ще предложи страната към момента не е ясно, чакаме да излезе заповед или различен документ. Колкото неща сме споделили в устни диалози, те не се случват” – изяснява Костадинов. Той моли час по-скоро държавното управление да излезе с документ за разпоредбите, тъй като освен, че не е ясна цената на страната, а сега нещата менят през половин час.

„ На Консултативния съвет по зърно задачата беше да се дефинират количествата зърно у производителите и да се съобщи, че вероятно страната ще се намеси на пазара” – прибавя Костадинов. В Добричка област с пшеница са засети към 1,2 млн. дка.

Иначе цената на пшеницата се качва стремглаво - 1500-1600 лв. на звук. Миналата година по това време е била към 300-350 лв..
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР