Цената на природният газ за декември се увеличава с близо

...
Цената на природният газ за декември се увеличава с близо
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 19% през декември. Щеше да е по-скъп, ако България доставяше от Русия

Цената на природният газ за декември се усилва с близо 19% спрямо тази за ноември.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена от 146,09 лв. за мегаватчас, на която държавният снабдител „ Булгаргаз “ ще продава газ на индустриалните консуматори.

Цената за ноември беше 123,01 лв. за мегаватчас, а повишаването този месец е с 18,76%. Природният газ обаче ще бъде доста по-евтин, в сравнение с беше през октомври. Тогава цената беше 233,36 лв. за мегаватчас.

Ключово значение за по-ниските цени на природния газ през последните два месеца имат конкурентните ценови условия по дълготрайния контракт за доставка на природен газ от Азербайджан , уточни КЕВР. Той покрива близо една трета от потреблението в България.

От началото на октомври цялото количество природен газ от Азербайджан постъпва в България по интерконектора с Гърция на цена по дълготрайния контракт. Преди на газовата връзка страната получаваше една трета от количества на ниските цени по дълготрайния контракт, а останалото количество беше доставяно на пазарни цени, които са по-високи.

Останалите количества газ са обезпечени по два контракта за доставка на полутечен природен газ, които „ Булгаргаз “ е сключил с търговци от района, както и от доставки на газ по тръба, купени след извършен търг.

Държавният газов снабдител е присъединил в ценовия микс и природен газ от хранилището „ Чирен “ . Една от главните аргументи за покачването на цената през декември е високата цена на газа, съхраняван в газохранилището. Това от своя страна се дължи на високите цени на газ на интернационалните пазари в главния интервал на нагнетяване – месеците август и септември.

Цената на природния газ за декември обаче щеше да е по-висока, в случай че България внасяше газ от съветската държавна компания „ Газпром “ , уточни още КЕВР. По калкулации на регулатора следователно цената щеше да бъде над 157 лв. за мегаватчас, а не 146,09 лв. за мегаватчас, както е в този момент. Руската компания едностранно спря доставките за България в края на април.

След встъпването си в служба служебното държавно управление на Гълъб Донев заяви, че е разкрило след встъпването си в служба. Кабинетът разгласи от „ Газпром “ за неизбежно и сподели, че в противоположен случай цените ще са непостижимо високи за бизнеса.

Преговори с „ Газпром “ обаче не започнаха поради липса на реакция от съветска страна на поканите на българското държавно управление. В момента България не получава газ от съветската държавна компания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР