Цената на природния газ за месец октомври 2023 г. ще

...
Цената на природния газ за месец октомври 2023 г. ще
Коментари Харесай

Близо 5% по-ниска цена на природния газ за октомври очаква КЕВР

Цената на природния газ за месец октомври 2023 година ще се намали с близо 5 %. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов на провелото се през днешния ден намерено съвещание за разискване на отчет по отношение на заявление от публичния снабдител " Булгарсгаз " от 15 септември 2023 година за одобряване на цена на продажба на природен газ на крайни консуматори и на лица, на които е публикуван лиценз за произвеждане и транспорт на топлинна сила, оповестява Българска телеграфна агенция.

Веселин Синабов, шеф на дирекция " Природен газ “ в " Булгаргаз " ЕАД сподели, че " Булгаргаз " няма забележки към отчета, направен от работната група на КЕВР. По негови думи от интервала на подаване на отчета до през днешния ден ценообразуващият показател се е повишил с към 8 % поради стачки в Австралия на терминалите за полутечен природен газ и удълженото техническо обслужване на някои от най-големите залежи за полутечен газ в Норвегия. " Това се отрази на първичното понижение, което декларирахме, и към днешна дата се обрисува вместо 9 % понижението на цената на природния газ да е към 5 % ", сподели Синабов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изясни, че поевтиняването на природния газ за октомври ще бъде реалност и най-вероятно ще се равнява на 5 %, като ще се проследят настоящите стойности на показателя в оставащите три дни от септември. Той насрочи закрито съвещание в състав " Енергетика " на КЕВР за 1 октомври в 15 часа за одобряване на цена на природния газ за октомври за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

 КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 63,35 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което бе покачване с към 6 % по отношение на цената от 59,67 лв. за мегаватчас през август, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР