Цената на природния газ за декември ще е малко по-висока

...
Цената на природния газ за декември ще е малко по-висока
Коментари Харесай

Министър Христов: Цената на природния газ за декември ще е малко по-висока заради очакваното нарастване на търсенето

Цената на природния газ за декември ще е малко по-висока от тази за ноември по отношение на предстоящото повишаване на търсенето, сподели служебният енергиен министър Росен Христов.

Дори за декември обаче тази цена е надалеч под тази, която беше за септември, посочи той. Христов добави, че в КЕВР през днешния ден е била вкарана планирана цена от 145 лева за мегаватчас.

Той не се нае да направи прогноза какви ще са цените на природния газ до края на сезона, само че изясни, че поради ограниченията, които Европейската комисия възнамерява да предприеме, към този момент ясно се демонстрира на доставчиците, че има твърда интервенция и решение за стабилизиране на пазара.

" Първоначалният потрес от отхвърли на доставки от " Газпром “ мина. Вече в цяла Европа има различни източници и това в допълнение стабилизира пазара. В тази връзка съм оптимист по отношение на цени и количества “, сподели служебният енергиен министър, допълвайки, че остава положително надъхан за това по какъв начин ще изкараме зимата.

Росен Христов направи този коментар, откакто излезе от Националната следствена работа, където бе свикан като очевидец по отношение на следствието на прокуратурата по прекъсването на контракта за доставките на газ от " Газпром Експорт “ и последващите месеци за пазаруването на газ от други компании, съобщи bTV.

Христов заяви обаче, че не може да разисква елементи, с цел да не пречи на следствието.

" Мен персонално като министър и жител най-вече ме тормози нарушаването на Закона за енергетиката и пазаруването на газ без тръжни процедури макар резултата от високата цена ", бе сбитият му коментар по тематиката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска оставката на Росен Христов. Във връзка с това той разяснява, че не е разбрал смисъла от това искане.

" Той ме упрекна, че върша някаква политическа офанзива. Може би не е слушал деликатно. В моето изявление, с изключение на обстоятелства за дейностите на " Булгаргаз “ и икономическа оценка за резултата от тези дейности, нямаше никакви препратки нито към избрани лица, нито към съответни партии. Не знам за какво той оцени моето изявление като подигравка против " Продължаваме промяната “. Дори държавното управление не беше споменавано, а фокусът беше напълно върху хронологията с доставките на газ и дейностите на " Булгаргаз “, изясни Росен Христов.

Той съобщи, че няма да си подаде оставката, тъй като не счита, че с дейностите е нарушил каквото и да било.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР