Цената на природния газ в Европа в хода на борсовата

...
Цената на природния газ в Европа в хода на борсовата
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на газа в Европа, цената доближи исторически връх

Цената на природния газ в Европа в хода на борсовата търговия тази заран скочи над 1700 $ за 1000 кубически метра за първи път от 23 декември 2021 година. Това сочат данните на Лондонската борса ICE, заяви ТАСС.

По-конкретно, цената на фючърсите за април на хъба TTF в Нидерландия се увеличи до 1710 $ за 1000 кубически метра газ, или 149 евро за MWh (въз основа на настоящия обменен курс евро/долар, цените на ICE се показват в евро за MWh).

Историческият връх за цената на природния газ беше подложен през декември 2021 година когато цената на синьото гориво за малко надвиши 2000 $ за 1000 куб. метра.

Ръст на борсовите котировки за газ се следи на фона на обстоятелството, че Съединени американски щати, Европейски Съюз, Англия, както и редица други страни, оповестиха налагането на наказания против редица съветски юридически и физически лица.

Това става, след съветският президент Владимир Путин на 24 февруари разгласи " специфична военна интервенция на територията на Украйна, в отговор на апела за помощ от водачите на републиките от региона Донбас ".
 Защо Европа не постанова наказания на вноса на енергоносители от Русия
Защо Европа не постанова наказания на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за импорт на нефт и газ

Ще напомним, че точно на 24 февруари цeнaтa нa пpиpoдния гaз нa бopcитe в Eвpoпa също pязĸo cĸoчи, cлeд ĸaтo cтaнa яcнo, чe pycĸи вoйcĸи ca нaвлeзли в Уĸpaйнa. Cĸoĸът тогава беше c 40% cпpямo цeнитe oт предния ден, когато цената при затваряне на борсовата търговия бeшe 1041 дoлapa зa 1000 ĸyбичecĸи мeтpa, пo дaнни oт бopcaтa ІСЕ Futurеѕ.

Cpeднaтa цeнa зa ТТF за февруари e нa нивo oт малко над 901 дoлapa зa 1000 ĸyбичecĸи мeтpa. Което значи че днешното повишаване е с към 85% по отношение на междинната цена за февруари.
 Цената на газа в Европа
Цената на газа в Европа " излетя " нагоре

Поскъпването по отношение на през вчерашния ден е с 40%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР