Цената на природния газ в Европа падна под 700 долара

...
Цената на природния газ в Европа падна под 700 долара
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа падна под 700 долара за 1000 кубически метра

Цената на природния газ в Европа падна под 700 $ за 1000 кубически метра за първи път от септември 2021 година насам, демонстрират данните от лондонската борса ICE. Общият спад на цените от началото на деня е над 2,8%.

Цената на февруарските фючърси в хъба TTF в Нидерландия падна до 696,3 $ за 1000 кубически метра, или 63,5 евро за MWh (въз основа на настоящия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са показани в евро за MWh).

Котировките за газ се намаляват на фона на топлото време в Европа. Температурата в множеството страни от Европейския съюз остава под междинните равнища за интервала, което докара освен до понижаване на изпомпването на газ от хранилищата, само че и до рекордно нарастване на попълването им. В допълнение, делът на вятърните паркове в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз продължава да бъде постоянен - към 20%. А на 1 януари тя даже доближи връх за цялото време на наблюдаване - 34,7%.

Сега хранилищата в Европа са запълнени на 83,33% (с 13,46 процентни пункта по-високо от междинното за тази дата за последните пет години), съдържат общо 90,2 милиарда куб.м. м газ. От " Газпром " обаче предизвестиха, че даже околните до оптималните газови ресурси в хранилищата в огромните европейски страни не им подсигуряват надеждно прекосяване през есенно-зимния интервал. Натоварването на оборудванията за предпазване на газ в Европа през зимата ще бъде по-високо от предходни години заради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР