Цената на природния газ ще поскъпне с между 13 и

...
Цената на природния газ ще поскъпне с между 13 и
Коментари Харесай

Непланирано: КЕВР промени процента на поскъпване на газа от 1 април

Цената на природния газ ще нарастне с сред 13 и 20% от 1 април. Това демонстрират предварителните планове на Комисията за енергийно и водно контролиране. Заради това се чака и увеличение на цената на парното и водата.

Комисията за енергийно и водно контролиране понижи първичната прогноза на " Булгаргаз " за растеж на цените на газа с 58% на 13,35 на 100.

Тази цена ще бъде закрепена в утрешния ден, само че се надявам да няма съмнения сред през днешния ден и на следващия ден, сподели ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

Именно това обаче се случи, цената на интернационалните пазари скочи няколко часа по късно с 15% и КЕВР най-вероятно ще усили с близо 20 на 100 цената на газа от 1 април.



Според изчисленията на Асоциацията на топлофикационните сдружения у нас това би нараснало цената на парното и топлата вода от май с сред 13 и 50%. Причината е, че природният газ нараства за следващ път. Само от началото на отоплителния сезон растежът е 65%. Ще има нарастване и на цената на водата.

Ще имаме разнообразни ценови решения и разнообразни ценови условия за другите ВиК и другите топлофикационни сдружения, добавя Станислав Тодоров.

Природният газ е бил коментиран на днешното държавно съвещание, само че не неговата цена, а опцията да бъдат спрени доставките от Русия. План Б на България планува различни доставки по бъдещи връзки.

Завършваме връзката с Гърция оттова има огромен потенциал който може да се усвои за спомагателни доставки на азерски газ, а също така и през свръзката ни с Турция, сподели представителят на Министерски съвет Лена Бориславова.

Страната ни ще продължи да заплаща предплатено газът както е контрактувано, увери още Бориславова.

Позицията на държавното управление, която е координирано и на европейско равнище е че няма да се допусне нарушаване на настоящите контракти, в които ясно е планувано, че заплащания ще се правят или в евро или в щатски долари, добави Лена Бориславова.

И до момента в който ръководещите вземат решение от кое място да обезпечат природен газ, бизнесът среща компликации свързани с цената му. Един от най-големите стъкларски фабрики у нас се намира в Пловдив и чака страната да подкрепи бизнеса както това се случва в други европейски страни, в които компанията също работи.

През 2020 година разноските ни за природен газ бяха към 19 млн. лв., през 2021 същото количество продукция към този момент струваше 44 млн. лв., нашите упования за 2022 година са да платим за газ към 100 млн. лв., сподели Хавиер Таниенте, ръководещ шеф за Югоизточна Европа на фабрики за стъкло.

Разходите за сила заемат към 15% от цената на продукцията.

Единственото решение е да увеличим цената, което обаче има граници. ето за какво ние желаеме българското държавно управление да ни подкрепи, това което вършат останалите страни в Европа измежду които като Гърция Румъния Досегашната поддръжка не е задоволителна, ние получаваме поддръжка за електрическата енергия само че нищо за газа, добавя Хавиер Таниенте, ръководещ шеф за Югоизточна Европа на фабрики за стъкло.

Окончателната цена на природният газ ще бъде избрана на 1 април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР