Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде

...
Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде
Коментари Харесай

КЕВР: Очаква се сериозно поскъпване на газа

Цената (на природния газ през ноември, бел. ред) ще бъде по-ниска от тази на европейските газови пазари, само че ще бъде доста по-висока от цената, която беше избрана за месец октомври. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време днешното намерено съвещание на регулатора, на което се разиска препоръчаното от " Булгаргаз " за повишаване на синьото гориво, което в началото бе 11,36 % за ноември. Иванов уточни, че за по-малко от месец цената на дневна база на TTF показателя (водещ индикатор за цените в Европа бел. ред) се е повишила с към 45 %. Доставките на природен газ от Азербайджан обаче намаляват общата на цена на природния газ. Тези количества са избрани с контракт и от ден на ден няма да са определящи за цената, добави Иванов.

Директорът на дирекция " Природен газ " в " Булгаргаз " Веселин Синабов уточни, че все още определящата цена на европейския газов показател TTF е 92 лв. за мегаватчас, а тази за ноември е 100 лв. за мегаватчас. " Въпреки това контролираната цена ще бъде по-ниска от равнищата на европейските газови хъбове ", посочи той. Друга причина за увеличеното е, че доставеният през октомври полутечен природен газ на терминала в Турция е по-малко и нужните количества ще би трябвало да бъдат заместени с други. Синабов обаче не пожела да се ангажира тъкмо какъв брой ще бъде покачването през идващия месец.

След съвещанието от " Булгаргаз " показаха за Българска телеграфна агенция, че покачването на природния газ през ноември ще бъде с 15 % по-ниско от стойностите на TTF показателя.

Припомняме, че в отчета от 11 октомври е записано, че " Булгаргаз " предлага за одобряване цена на природния газ за ноември от 67,27 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври от 60,41 лв. за MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

КЕВР ще реши на закрито съвещание на 1 ноември от 15:00 часа каква да бъде цената на природния газ за идващия месец, по която " Булгаргаз " да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, сподели още ръководителят на регулатора Иван Иванов. Той посочи, че от публичния снабдител на 1 ноември сутринта ще изпратят обновеното си предложение за цената на синьото гориво.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР