Цената на природния газ през август не само няма да

...
Цената на природния газ през август не само няма да
Коментари Харесай

КЕВР реши природният газ да поевтинее през август

Цената на природния газ през август освен няма да се увеличи, както се очакваше, а даже ще поевтинее по отношение на юли. С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през днешния ден беше одобрена цена 59.67 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, или с 1.4% по-ниска по отношение на тази от предходния месец.

По-рано денем тя беше препоръчана от „ Булгаргаз “, отчитайки котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 юли, в това число.

На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за август е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 74.66 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за август един контракт за доставка на полутечен природен газ (LNG) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за август - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

На извършеното намерено съвещание ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов разяснява, че първичните планове предвиждаха 3-процентно повишаване, само че след почналия спад на цените на нидерландската борса през последните три седмици тази наклонност се промени в удобна посока.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР