Цената на природния газ поскъпва с 2.6% от 1 април,

...
Цената на природния газ поскъпва с 2.6% от 1 април,
Коментари Харесай

Регулаторът одобри по-малко поскъпване на газа от исканото от "Булгаргаз"

Цената на природния газ нараства с 2.6% от 1 април, реши енергийният регулатор. Предложението на " Булгаргаз " беше за повишаване с 4.8%, само че още преди седмица се разбра, че регулаторът не го приема. Според него държавният снабдител има надвзет доход от над 5 млн. лева

Още при откритото разискване на тематиката преди седмица държавната компания изрази противоречие с тази режисура и дори заплаши регулатора със съд.

При одобряване на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт " и ползва напълно залегналата в него методика, според която се вземат поради придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв..

Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения, се споделя в известие на регулатора.

Така след решението цената на газа от 1 април става 361.82 лева за 1000 куб. м без данък и Данък добавена стойност.

Това нарастване не води до смяна в цената на парното както и на тази на електрическата сила за битовите консуматори и небитовите консуматори на контролирания пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР