Цената на природния газ от май до декември 2022 г.

...
Цената на природния газ от май до декември 2022 г.
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Цената на газа от май до декември ще е по-ниска от тази между януари и април

Цената на природния газ от май до декември 2022 година ще бъде по-ниска от тази, реализирана в интервала януари - април, когато купувахме съветски газ. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание Ивайло Мирчев, депутат от „ Демократична България “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мирчев разяснява новината, че министър председателят Кирил Петков е договорил при визитата си в Съединени американски щати доставка на полутечен газ за България. Той добави, че това ще е добре за бизнеса и за битовите клиенти на топлофикационните сдружения. Депутатът бе безапелационен, че няма никакъв проблем за доставката на полутечен газ до България.

„ Както видяхте, към този момент минаха две седмици откогато газът бе спрян и няма по никакъв метод прекъсване на доставките “, разяснява националният представител.

Мирчев уточни, че също така се нагнетява газ и в хранилището в " Чирен “, тъй че нямало никакво ограничаване в доставките към предприятия и топлофикации.

Относно доставките на втечнения газ у нас, депутатът добави, че има няколко благоприятни условия, само че най-вероятно той ще минава през терминала в Гърция. Според него даже с калкулираните загуби при доставките на полутечен газ цената от май до декември ще бъде по-ниска.
Мирчев акцентира, че най-важното за нас е да имаме разнообразни източници за доставка - с цел да можем да си подсигуряваме енергийната самостоятелност.

Колегата му Владислав Панев от " Демократична България " разяснява, че колкото повече други възможности има България за импорт на газ, толкоз по-добре. По думите му страната ни има задоволителен потенциал от LNG терминали през Гърция и Турция, от които да вкарва полутечен газ. Панев също съобщи, че чака в идващия отоплителен сезон промишлеността, физическите лица и консуматори да получат относително преференциални цени на газа.

Чисто физически втечненият газ може да пристигна по един метод - с кораби и по-късно през терминали за полутечен газ, каквито има в Гърция и Турция, които с газопроводи са свързани и с България. Така че физически пътят е явен - въпросът е източникът, уточни Панев. Той бе безапелационен, че колкото по-разнообразни източници на природен газ договорим, толкоз по-добре.

Панев сподели още, че през новия отоплителен сезон интерконекторът с Гърция би трябвало да проработи, което означавало един милиард кубически метра в допълнение азербайджански газ. Това ще окаже въздействие освен на количествата, които се доставят в България, само че и на цената, разяснява депутатът.

По-рано през днешния ден в декларация от парламентарната естрада ПГ " Възраждане " сложи въпроса дали визитата на българския министър-председател в Съединени американски щати е за решение на газовия въпрос или има друга цел, обвързвана с бъдещите политики на българското държавно управление за Република Северна Македония.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР