Цената на природния газ от 1 юни ще бъде с

...
Цената на природния газ от 1 юни ще бъде с
Коментари Харесай

Газът поевтинява с още 15% от 1 юни

Цената на природния газ от 1 юни ще бъде с съвсем 15% по-ниска по отношение на май, стана ясно през вчерашния ден по време на разискване в (КЕВР). Този месец е извънредно динамичен на пазара и се следи огромна разлика сред цената на показателя " ден напред " и " месец напред " на нидерландската борса TTF. В последните дни цените на TTF в сегмента " ден напред " са към този момент под 25 евро за мегаватчас и това значи, че те се завръщат до равнищата отпреди да се зароди газовата рецесия в Европа през лятото на 2021 година Фючърсите за зимните месеци обаче покачват цената си, защото тогава потреблението пораства. 
В момента газохранилището ни е цялостно над 85% от потенциала си и евентуално ще посрещнем зимния сезон с над 95% запълняемост, предвижда ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. Цената на газа в " Чирен " обаче е висока, тъй като той беше нагнетен главно през предишното лято, когато на газовите пазари беше реализиран връх от 350 евро за мегаватчас.
Абонатите на " Топлофикация София ", които бяха неприятно сюрпризирани от необяснимо високите си сметки за април, може да подадат несъгласие към сдружението в 45-дневен период, макар изключителната инспекция, която стартира КЕВР по искане на омбудсмана. Срокът стартира да тече след края на интервала, за който се отнасят възраженията. Това поучават от огранизацията " Ние, потребителите " и сигнализират, че в устни рекомендации касиери на " Топлофикация София " споделят на клиенти със повишени сметки да изчакат приключването на назначената инспекция.
Досега от " Топлофикация София " не са дали разбираемо пояснение за какво сметките за парното, употребено през април, са по-големи от тези през доста по-студените декември и януари. А от асоциацията на топлофикационните сдружения успокояват клиентите, че в случай че има надписани суми, то те при изравнителните сметки, че ще бъдат поправени.
С подадена публична тъжба засегнатите ще осведомят търговеца за самостоятелните си искания по отношение на коректността на начислените суми, без да изтърван инструкции за това период в Общите условия на сдружението. След това възраженията могат да се вършат единствено по общия исков ред пред съда, предизвестяват от неправителствената организация.  
Независимо от подадената до топлофикация тъжба, протребителите би трябвало да заплатят начислените във фактурата суми в период, а не да изчакват произнасянето на сдружението по тяхното недоволство. В случай че не го създадат, продавачът ще им начисли обезщетение за веселба в размер на законната рента от деня на забавата досега на заплащането на дължимата сума. Надвзетите пари ще бъдат възобновени при възможна промяна след разглеждането на жалбата. Срокът за отговор е до 30 дни, когато е нужна инспекция на място или посредством търговеца, извършващ дяловото систематизиране. Ако не сте задоволени от отговора на сдружението, можете да потърсите подпомагане от КЕВР.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР