Цената на природния газ на европейските борси във вторник в ...

Цената на природния газ на европейските борси във вторник в

Газът в Европа надхвърли 2600 долара/1000 куб. м, Газпром очаква 4000 долара цена през зимата

Цената на естествения газ на европейските тържища във вторник в търговията за идващия ден надвиши 2600 $ за 1000 куб. м, което се случва за пръв път от 8 март. това се случва на фона на високите температури, на нарастването на спотовите цени на синьото гориво в Азия, прекъсването на редица мощности за рандеман и транспорт на газ в Норвегия заради планов ремонт до края на август, както и заради и намалялото произвеждане на вятърна енергия в Европа.

На лондонската борса ICE повишаването в границите на деня надвишава 13 % след растежа от над 11 % в предходния ден. На нидерландската TTF цената на доставките за сряда трансферира 2618 $ за хиляда куб. м или към 250 евро/МВтч.

По-рано денем съветският монополист " Газпром ", чиито съкратени доставки в Европа имат значителен принос за повишаването на синьото гориво, излезе с прогноза, че през зимата газът може да надвиши рекордните 4000 $ за 1000 куб. м., съобщи ТАСС, базирайки се на известие на съветската енергийна компания.

" Трябва да отбележим, че цените на естествения газ на спот пазарите в Европа се покачиха над границата от 2500 $ за 1000 куб. м. В сходство с най-консервативните оценки, в случай че тази наклонност се резервира, през зимата цените ще превишат 4000 $ за 1000 куб. м. ", се споделя в официално съобщение на " Газпром ".

Историческият връх на борсовата цена на газа би доближат на 7 март, когато бе доближена цената от 3900 $ за 1000 куб. м.

" Газпром " също по този начин изнесе предварителни данни за добива на газ от началото на годината, съгласно които той е намалял с 13.2 % в по отношение на година по-рано - до 274.8 милиарда куб. м.

Износът на синьо гориво за страните отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД) е скъсен с 36.2 на 100 (44.6 милиарда куб. м.) до 78.5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който " Газпром " осъществя, нараства със приблизително 3,3 % на ден по отношение на юли, до 213,3 милиона куб. м. Руският монополист твърди, че доставя газ според доказаните поръчки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е намалило с 2,3 на 100 (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

" Европейските страни би трябвало да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни складове, с цел да ги запълнят до равнището, на което те бяха първоначално на дейния сезон на рандеман от тях през 2019-2020 година ", отбелязва " Газпром ", базирайки се данни на " Газ инфрастръкчър Юръп " (Gaz Infrastructure Europe). Според тях нивото на запълненост на европейските подземни газови складове е било 48.2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на съветски газ за Китай по тръбопровода " Силата на Сибир " не престава да нараства. Доставките постоянно надвишават контрактуваните дневни количества, се показва в известието на компанията. Те се реализират в границите на дълготраен контракт сред " Газпром " и " Чайна нешънъл петролиъм корп " (China National Petroleum Corp – CNPC).

Източник: mediapool.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg