Цената на природния газ на европейската газова борса TTF в

...
Цената на природния газ на европейската газова борса TTF в
Коментари Харесай

Газът в Европа надхвърли 1300 долара/1000 куб. м заради снижени доставки по Северен поток

Цената на природния газ на европейската газова борса TTF в Нидерландия и на лондонската ICE надвиши 1300 $ за хиляда пространствен метър в хода на търговията в сряда, откакто съветският колос " Газпром " заяви, че понижава доставките от среднощ на 16 юли по газопровода " Северен поток " до Германия.

Така юлските фючърски след новината за намаляване доставките по тръбопровода поради планов ремонт на газотурбинен мотор стигнаха 1310 $ за 1000 куб. м. или 121.61 МВтч.

Така от началото на борсовия ден в пика на търговията цената се усили с повече от четвърт.

Малко преди този момент от " Газпром " оповестиха, че по отношение на приключването на периода на употреба до финансовия ремонт на още един от газотурбинните мотори на компресорната станция " Портовая " ще понижи в допълнение доставките до Германия и от 1.30 часа на 16 юни ще се транспортират по 67 млн. куб. м в денонощие спрямо предходното намаляване, което бе до 100 млн. куб. м.

Във вторник " Газпром " разгласи, че е заставен да понижи доставките по " Северен поток " поради повреда на един от газопрекачващите елементи на станция " Портовая ". Тогава бе оповестено, че доставките се понижават от 167 млн. куб. м в денонощие на 100 млн. куб. м., само че към този момент размерите са свалени до 67 млн. куб. м.

В същото време " Газпром " понижи с 15 на 100 и доставките на газ за италианската енергийна група " Ени " (Eni), съобщи Франс прес. На този стадий не са ясни аргументите за това решение на съветската компания.

Износът на съветски газ за Европа непрекъснато понижава от началото на глобите против Русия. " Газпром " спря доставките на газ за няколко европейски клиенти, които отхвърлиха да заплащат в рубли.

Около половината от задграничните компании, сключили контракт за доставки на газ с " Газпром ", са разкрили сметка в рубли в " Газпромбанк " за осъществяване на заплащанията, увери в средата на май съветският вицепремиер Александър Новак, представен от " РИА Новости ".

Италианският енергиен колос " Ени ", в който страната има дял от 30,3 на 100 също е разкрил сметка в евро и сметка в рубли в " Газпромбанк " в края на май, с цел да уреди заплащанията за доставки на съветски газ, " огъвайки се " пред настояванията на Москва. Плащането е било осъществено в евро, съгласно групата.

Италия е доста подвластна от съветския газ, защото внася 95 на 100 от синьото гориво, което използва. През 2021 година към 40 на 100 от вноса на газ е бил от Русия.

По време на вчерашното си посещаване в Израел италианският министър председател Марио Драги пледира за по-голяма енергийна самостоятелност. Искаме да понижим зависимостта си от съветския газ, сподели той. Работим, с цел да използваме газовите запаси на Източното Средиземноморие и да развиваме възобновимите източници на сила.

От своя страна немското държавно управление увери, че макар спада на доставките сигурността на снабдяването в страната остава обезпечена. Въпреки военната намеса на Русия в Украйна Германия продължава да внася близо 35 на 100 от газа от Русия, макар че този дял бе 55 на 100 преди февруари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР