Цената на природния газ на борсата ICE достигна в понеделник

...
Цената на природния газ на борсата ICE достигна в понеделник
Коментари Харесай

Цената на природния газ отново подгодни рекорди

Цената на природния газ на борсата ICE доближи в понеделник рекордните си стойности от октомври.

Стойността на синьото гориво в нидерландския хъб TTF за повторно в историята мина психическата преграда от 116 $ за мегаватчас и за малко докосна сумата от 116,395 евро на мегават в утринната търговия. Единствената по-висока цена регистрирана до момента е от 5 октомври, когато тя бе 116,529 евро ма мегаватчас.

В петък пазарът затвори на цена от 105,776 евро, което значи, че сме очевидци на растеж от 10,16%

На обед котировките се намалиха до равнища от малко над 112 евро на мегаватчас.

Междувременно от Германия се появиха индикации, че планът Северен поток 2 може да не получи достъп до европейската газопреносна мрежа преди септември 2022 година

Такова мнение е изразил Александър Лампсдорф зам.- ръководител на парламентарната група на Свободната демократическа партия в Бундестага, която е съдружен сътрудник в новия кабинет.

В момента управляващите в Берлин правят узаконяване на плана. Именно продължителността на този развой бе изтъкван от Москва, въпреки и импровизирано, като причина за възходящите цени на природния газ.

Ако цените на интернационалните пазари не престават да се повишават, то това се чака да докара до нови по-високи стойности и в България, които мъчно ще могат да се удържат от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Това е по този начин тъй като съгласно договорите на родния газов снабдител Булгаргаз и Газпром износ откъдето идват към 90% от всички доставки на синьо гориво се обвързани с борсовите стойности.

През декември синьото гориво се продава от Булгаргаз на цена от 102,33 лева за мегаватчас. Преди година, тези стойности бяха съвсем четири пъти по-ниски с равнища от 27,77 лева на мегаватчас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР