Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да

...
Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да
Коментари Харесай

Пресните картофи по 12 лева за килограм на пазара

Цената на пресния картоф е по-висока, тъй като в този момент стартира да излиза на пазара изясняват производителите. От Комисията по стоковите тържища и борси споделят, че тези цени сред 8 и 12 лв. за кг ще се запазят, до момента в който не стартира всеобщото предложение. При елементарните картофи цената е към 1,16 лв. за кг или с над 20 стотинки повече от предходната година. 

На пазара в столичния квартал “Люлин " картофи против 12 лв. са непостижими за Дарина.

“Може би ще стартира с такава цена, само че по-късно ще спадне цената съгласно търсенето ", сподели тя пред bTV. 

На щанда на Атанас Дюлгеров пресните картофи костват съвсем 10 лв.. “Нормално е за пресния картоф да е такава цената, тъй като има повече труд, отглежда се в оранжерия, завива се ", сподели търговецът.

Поевтиняване може да се чака до два месеца, споделят производителите.

“Пресният картоф в този момент стартира да излиза, да го вадят и цената по пазарите върви сред 8-9 лв. на кг ", сподели производителят Александър Николов.

“Винаги, когато излиза пресният картоф е с пъти над цената, която е присъща за продукта. Реалната цена е каквато и на остарелия - 1,16 лв. за кг на едро или към 1,25-1,30 лв. за кг на дребно ", съобщи ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

Производството на храни у нас понижава, а вносът пораства. Това е една от аргументите за инфлацията съгласно Асоциация " Активни консуматори ".

“Как може да има ниски цени, като няма продукция. Ако не се подхващат дълготрайни политики за стимулиране на родното произвеждане, нищо положително не ни чака ", сподели изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов.

Ще се следи по-отблизо и пътят на храната от производителя до търговеца, даде обещание страната. 

" Ще би трябвало всеки търговец по веригата надлежно да записва в единна система всичките количества храни, без значение къде са отишли ", сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев. По отношение на неяснотите в стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони, против които земеделци в Горна Студена стачкуват, министърът сподели, че е очакван временен интервал, в който вместо санкции те ще получават забележки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР