Цената на предлагането падна с около 15% спрямо година по-рано,

...
Цената на предлагането падна с около 15% спрямо година по-рано,
Коментари Харесай

Пчелар в Русенско: Сделки почти няма

Цената на предлагането падна с към 15% по отношение на година по-рано, пресмята Иван Кънев

" Изпращаме 2022 година с горчивия привкус на непродаден мед, а това, което е осъществено от множеството пчелари, е на не доста добра цена. Очакванията ни са за пълен сняг. За нас важи в цялостна мощ поговорката „ Дебел сняг, огромен резен “, разяснява Иван Кънев, ръководител на съдружие „ Пчелари - Русе “, написа

Равносметката за годината сочи, че зимата при започване на 2022 година носи общо едвам 5 см снеговалеж в Русенско. А пчеларите споделят, че сезонът е добър, когато общият снеговалеж е над 1 м. Пролетта пък продължава с незадоволително дъждове, което оказва въздействие и върху добивите.

„ Специално при нас в Североизточна България за поредна година ни мори суша, която понижи добивите от слънчогледа, липата, билките. За съпоставяне сътрудниците в Северозападна България се радваха на прелестно време за добиви. Един сътрудник там се хвали, че е извадил над 50 кг от кошер. При нас, в Русенско, още веднъж се движим от 12 до 17 кг мед приблизително от кошер “, изяснява Кънев.

За трета поредна година пчеларите се сблъскват и с топла есен, която кара пчелите да не престават да се развиват. Това обаче ги изтощава за зимата. Проблем тази година е също огромната инвазия на оси, които почистват слабите и болните пчелни фамилии. Капаните, които пчеларите залагат, са цялостни.

„ За благополучие, казусът с пръсканията и мора на пчели понижа. Системата ЕПОРД работи, само че резултатът от нея беше по-скоро психически. Все повече земеделци започнаха да афишират пръсканията, да употребяват верните препарати, да се преценяват нощно време. Те все по-често се обаждат на пчеларите, изключително за рапицата. Има връзка, по-различно е, само че това е чисто психически резултат “, счита Кънев.

Относно украинската помощ от 20 лева на кошер той акцентира, че не е ясно на каква база тя е изчислена. Обещано е доплащане до края на годината, само че не е ясно по кое време и какъв брой.

„ Как са избрани сумите, които ни дават поради войната в Украйна, е мътна Индия. Няма точни числа кой бранш тъкмо какъв брой е изгубил “, акцентира пчеларят.

Неговите персонални сметки демонстрират, че разноските му през 2022 година са се покачили с не повече от 10%, само че е вдигнал с 20% цената на меда, който продава единствено на дребно.

„ Разбира се, не мога да бъда индикатор за всички сътрудници. Отчитам, че от два месеца насам нафтата, която беше достигнала 3,60 лева./л, в този момент е 2,82 лева./л. Вярно е, че бурканите нарастнаха със 100%, а капачките – с близо 70%, само че те са единствено един консуматив. Средно годишно разноските не са се покачили толкоз доста “, счита Кънев.

По-големият проблем е, че през 2022 година не се търси български мед и той стои неосъществен. Цената на предлагането падна с към 15% по отношение на година по-рано.

„ В момента предлаганията са до 4,80 лева./кг за стандартен мед букет, а предходната година беше 5,80 лева./кг. При биологичния мед е друго. Например акациевият мед тази година стартира на 12 лева./кг, спря на 10 лева./кг и търсенето завърши. Сделки съвсем няма, продукцията стои в складовете, което го приписвам на евтиния импорт на мед от страните от Меркосур. От друга страна обаче, цената на дребно се повиши “, пресмята Иван Кънев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР