Цената на петрола в последните дни е рекордно ниска, но

...
Цената на петрола в последните дни е рекордно ниска, но
Коментари Харесай

Добра новина: Бензинът пада до 2 лева

Цената на петрола в последните дни е рекордно ниска, само че бензиностанции в България реагират със закъснение и принуда, както постоянно, когато суровият петрол поевтинява. Все отново специалисти предвиждат, че до края на тази седмица бензинът у нас всеобщо може да падне до 2 лв. за литър.
Очакванията са в идващите дни огромните вериги бензиностанции у нас най-накрая да отразят международните пазарни трендове и да смъкват високите си цени. Първото огромно поевтиняване на интернационалните тържища беше в края на януари - началото на февруари, когато поради епидемията и пониженото ползване в Китай цената на петрола на международните пазари се намали с към 25 %. А в понеделник фючърсите котировки се сринаха с над 20% под 37 $ за барел. Причината - Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да понижат производството на петрол в изискванията на свиващо се поради настъплението на епидемията ползване.
"В момента рафинерията в Бургас преработва петрол, който е контрактуван през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62- 67 $ за барел. Но наклонността е ясна, в идващите дни ще забележим февруарското понижение по бензиностанциите ", изясни пред "Труд " ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.
Петролът се срина. Идва ли рецесия в международната стопанска система? След разрива Рияд разгласи през уикенда, че понижава цените на своя нефт и ще усили добива, което провокира срутва в цените. Последва ответен удар на Москва - Русия също анулира рестриктивните мерки и разгласи, че фирмите ѝ са свободни да добиват колкото желаят.
Петролният колос Saudi Aramco предложи невиждани отстъпки за Азия, Европа и Съединени американски щати, с цел да убеди рафинериите да употребяват саудитски петрол. Според Bloomberg от Рияд били подготвени да усилят производството до рекордните 12 млн. барела дневно - при по-малко от 10 млн. сега.
Ако цената на петрола се задържи под 50 $, това ще се отрази добре на международната стопанска система. Евтиният нефт е значим за множеството европейски страни, които са вносители на черно злато. Разклатената от ковид китайска стопанска система също ще си поеме въздух при по-ниски цени на петрола.
Анализатори разясняват, че сегашните събития припомнят на решението на Саудитска Арабия да наводни пазара на нефт през 1985 година Това в способства за ускоряването на разпада на Съветския съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР