Цената на петрола сорт Брент е поскъпнала с около 1,5%

...
Цената на петрола сорт Брент е поскъпнала с около 1,5%
Коментари Харесай

Петролът най-скъп от 2 години и половина насам

Цената на петрола вид Брент е поскъпнала с към 1,5% до 65,53 $ за барел, като това най-високата стойност на " черното злато " от 24 юни 2015 година насам, оповестяват международните осведомителни организации.

Причината за повишаването е затварянето на нефтопровода Forties в Северно море поради безпланов ремонт.

Това, дружно с напъните на картела ОПЕК за повишение на цените, понижи предлагането на суровината на пазара и подвигна котировките.

Американският пример WTI в това време се търгува по $58,36 за барел, с 0,37 % над равнището от края на вчерашната сесия.

Работата на най-големия английски петролопровод Forties, с мощ 450 000 барела на денонощие, е била прекратена в понеделник поради разкриване на пукнатини по оборудването.

Този скок в цената на Brent разшири разликата със цената на WTI над 7 $ за барел, до оптимално от май 2015 година и направи експортът на суровината от Съединени американски щати по-привлекателна.

Ръстът на петролния рандеман в Съединени американски щати до 9,71 милиона барела в денонощие също по този начин способства за задържане цената на американския пример WTI.

Тази наклонност подкопава напъните на участниците в съглашението сред ОПЕК и Русия, целящо посредством редуциране на добива да понижи предлагането на пазара и стабилизира цените на по-високо ниво.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР