Цената на петрола на световната борса продължава да пада със

...
Цената на петрола на световната борса продължава да пада със
Коментари Харесай

Цената на петрола продължава да пада, но бензин и дизел под 3 лева в Пловдив почти няма

Цената на петрола на международната борса продължава да пада със всеки минал ден, само че всеобщите горива по родните бензиностанции трайно задържат цена над 3 лв. за литър.

Измина към този момент един месец от шоковото повишаване на горивата по бензиностанциите, само че какво се промени оттогава? Огромни опашки се извиха в цялата страна на 2 март, а бензинът и дизелът доближиха стойности от съвсем 3 лв.. Масовата нервност и презапасяване, подбудена от страха за дефицит на гориво и покачване в цените бързо се трансфораха във водеща тематика във всички медии и обществени мрежи.

Справка със уеб страницата fuelo демонстрира, че петролът на международната борса на 2 март се търгуваше за 112,20 $/барел . Последваха няколко дни на повишаване, чийто пик беше регистриран на 9 март - 128,46 $/барел . От тогава цената на петрола последователно стартира да се намалява с всеки минал ден.



Към днешна дата, американският лек недопечен нефт прибави 2 цента, по отношение на равнищата си от петък, до 99,29 $ в азиатската сесия на Нюйоркската фондова борса тази заран. Контрактите изгубиха 1 на 100 в петък до 99,27 $ за барел. Сортът Брент от Северно море увеличи цената си с 13 цента до 104,52 $ за барел .



Картинката по родните бензиностанции обаче надалеч не следва наклонността с цената на петрола. Въпреки сривовете на черно злато в международната търговия, намаляване на цените на горивата в България към момента няма.

Ако погледнем по-детайлно данните от уеб страницата fuelo, ще видим, че родните бензиностанции не реагират на обстановката.

За последния месец всеобщият бензин А95 е поскъпнал с 0,15 лева./л. (5,38%) с наклонност за повишаване. Дизелът е поскъпнал с 0,21 лева./л. (7,42%) също с наклонност на повишаване. Пропан-бутанът е повишил цената си с 0,05 лева./л. (3,25%), а метанът е поскъпнал с 0,13 лева./кг (4,56%). Те също са с наклонност на повишаване.



Средната цена за Пловдив през днешния ден на Бензин A95 е 2,92 лева./л., на Дизел - 3,02 лева./л. Пропан Бутанът се търгува приблизително за 1,58 лева./л., а метанът - 2,69 лева./кг. Област Пловдив е на 3 място в класацията на Fuelo.net за най-евтини горива в България за през днешния ден, като по-ниски цени са регистрирани само в областите Перник и Русе.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР