Цената на петрола на ниво 65-75 долара за барел е

...
Цената на петрола на ниво 65-75 долара за барел е
Коментари Харесай

Шефът на Лукойл: Цени над $100/барел ще доведат до срив на петролния пазар

Цената на петрола на равнище 65-75 $ за барел е комфортна както за производителите, по този начин и за потребителите на нефт. Високите цени на петрола крият риск от срив за пазара. Това съобщи в интервю за в. " Комерсант "  президентът и съсобственик на " Лукойл "  Вагит Алекперов. 

 

" Не бих желал още веднъж да виждам цените на петрола над 100 $ за барел, защото това може да подтиква вложенията в планове с ниска облага, неефективни и по-късно още веднъж да докара до това, което към този момент сме минали - срутва на пазара ", сподели той. 

Според него цената на петрола в коридора от 65-75 $ за барел " е комфортна за потребителите, а страните от ОПЕК+ са ориентирани към поддържането й посредством контролиране на размерите ". Алекперов също счита, че съглашението ОПЕК+ като регулаторна институция е " основано вечно ", предава. 

Шефът на " Лукойл " назова петролната промишленост претрупана във връзка с налозите. " Повтарям, действителната данъчна тежест на " Лукойл " в Русия в т.нар. сегашна цена на петрола е към 50%. Разбира се, това е високо данъчно облагане. Но в това време даже подобен данъчен режим дава опция да се образуват и двете облага и средства за вложения ", отбеляза той. 

В същото време, съгласно Алекперов, компанията води градивен разговор с Министерството на финансите по отношение на прехвърлянето на полето Корчагин в Каспийско море към режима на спомагателен налог върху прихода. И към момента не е допустимо да се откри решение за връщане на данъчните тласъци за свръх вискозно и високо вискозно масло, съобщи той. 

" Ние имаме вяра, че бъдещето на добива на нефт в Русия е обвързвано със комплицирани залежи, свръхвискозни ресурси и колкото по-скоро въведем технологии в тази област и правим промишлена работа, толкоз по-надеждна ще бъде ресурсната база на страната в дълготраен проект. Така че се надявам, че в бъдеще ще бъде открито данъчно решение за тези залежи, тъй като те би трябвало да бъдат ефикасни при цена на петрола от 50-55 $ за барел. В този случай има тласък за дейни вложения, за включване на нови запаси в развиването ", заключи Алекперов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР