Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел

...
Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел
Коментари Харесай

Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел до края на годината

Цената на петрола може да доближи 70 $ за барел до края на годината, предвижда в предаването " Събота 150 " по БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Двугодишният връх в цената на петрола, който беше доближат през тази седмица поради разтърсванията в Саудитска арабия, е кратковременен резултат, защото към момента няма изясненост какво ще се случи в най-голямата страна - производител на нефт в света, а и търсенето на пазара е изпреварило предлагането, което е мотив за покачване на цените.

Кризата в Близкия Изток и геополитическите опасности се отразяват върху цената на черното залато, изясни Бенчев. Ако се увеличи напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, това ще се отрази върху цената на петрола.

Геополитическите опасности още веднъж се връщат в определянето на цената на петрола - нещо, което бяхме позабравили в последните години. Но, в миг на ребалансиране на пазара, в какъвто се намираме, е изцяло обикновено те да оказват своето въздействие. Разбира се рецесията в Саудитска Арабия не е единственото, което дефинира цената, виждате събитията, които се случват към независимостта на Кюрдистан, проблемите, които Ирак има и са свързани с вярното действие на петролните кладенци... Трябва да кажем, че самата цена на петрола стартира да " полудява ", когато в действителност са наранени самите петролни кладенци. Очевидно е, че геополитиката има значение, само че това е фактор, който може в по-малка степен да завиши цената на петрола, най-малко сега.

Към сегашния миг, в случай че нещата останат в този тип, без да има съществени спорове и в действителност се заприказва за по-сериозно напрежение сред Иран и Саудитска Арабия, което, дано да признаем, е допустимо, може би цена към 70 $ за барел до края на годината е изцяло реалистична прогноза с възможен тренд за понижаване през идната година.

Изключително значимо за цените ще е и решението на Организацията на страните изностелки на нефт, която ще се организира на 30 ноември във Виена. Тогава би трябвало да стане ясно дали ще има смяна в квотите за рандеман:

Средносрочно, завишаването на цената надали ще бъде огромно. Без сериозна рецесия няма други параметри, които да приказват за това. Потреблението в международен мащаб, в действителност ще нараства, само че дано в никакъв случай да не забравяме шистовите кладенци в Америка, които също ще дадат отражение на цената. При едно по съществено повишение - над 70 $ за барел, това автоматизирано значи включване на каледници и то на такива, които са били много по-неефективни при по-ниските цени на петрола.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР