Цената на пелетите продължава да расте. Фабрики намаляват или спират

...
Цената на пелетите продължава да расте. Фабрики намаляват или спират
Коментари Харесай

Цената на пелетите расте, а фабрики спират производството им


Цената на пелетите продължава да пораства. Фабрики понижават или стопират производството им. Колко по-скъпо ще коства отоплението с тях тази зима?

Семейството на Борислав сменя печката си на дърва с камина на пелети преди две години, по план за възстановяване качеството на въздуха на община Монтана.

Миналата година Борислав заплаща за звук малко над 400 лв., а тази година намира за 600 лева, само че още напролет, и то " с връзки ", освен това в идеалното съответствие от 70% букова и 30% иглолистна дървесина.

" Ако съм знаел, че цената ще стане 800 – 900 лева, примерно, можех да взема още най-малко два ", споделя Борислав Борисов.

Малцина производители обаче могат да си разрешат такова съответствие, с изключение на с още по-драстично нарастване.

" Известни сме, че сме правили към 6 години единствено букови пелети, само че сега, от 7-8 месеца, сме единствено на иглолистна дървесина, защото намираме по-достъпна цена за нея ", съобщи Емил Кръстев, притежател на фабрика за пелети.

Емил Кръстев съумява да задържа цена от 800 лева за звук, само че е свил производството. Това води и до загуба на клиенти, част от които търсят пазар в други страни.

" В страни като Словения, Босна, Хърватска, суровината е по-евтина, в сравнение с при нас. Електроенергията също е по-евтина, даже имат и дотации, които също са от огромно значение. При нас дотации за нашия бранш няма и заради тази причина ние не сме конкурентоспособни ", изясни Емил Кръстев.

Междувременно цената за звук пелети – където ги има, към този момент стига до и над 900 лв. за звук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР