Цената на пандемията на коронавирус може да достигне до 8,8

...
Цената на пандемията на коронавирус може да достигне до 8,8
Коментари Харесай

Пандемията може да изтрие 10% от икономическата продукция и над 200 млн. работни места

Цената на пандемията на ковид може да доближи до 8,8 трилиона $, или съвсем 10% от световния БВП, според от това какъв брой дълго продължава пандемията и какъв брой мощни са реакциите на държавното управление, съгласно Азиатската банка за развиване.

По-краткият интервал на ограничение на стопанските системи - от три месеца, комбиниран със мощни политически ограничения, може да ограничи въздействието до 4,1 трилиона $, или 4,5% от международната продукция, се споделя в отчет. Очаква се районът на Азиатско-Тихоокеанския басейн да съставлява към 30% от общия спад на световното произвеждане, предава Bloomberg.

Анализът акцентира значимата роля на политическите намеси, които могат да играят, с цел да оказват помощ за намаляване на вредите за стопанските системи, съгласно в икономистът на банката Ясуюки Савада.

Вече има повече от 4 милиона доказани случая на ковид в международен мащаб. Много хора губят работата си и тази наклонност се ускорява. Между 158 и 242 милиона работни места биха могли да бъдат изгубени в международен мащаб, съгласно отчета на институцията. Азиатско - Тихоокеанският район съставлява по-голям дял от загубата на работни места, защото индустриалният му бранш остава " трудоемък ", съобщи Джеймс Вилафуерте, старши икономист в банката. В Китай могат да бъдат изгубени до 95 милиона работни места, сподели той.

Въпреки че производството и хотелиерството ще бъдат най-силно наранени, квалифицираните служащи в други браншове също могат краткотрайно да се изместят краткотрайно, съобщи той.

Намаляване на заплатите

С намаляването на потреблението и вложенията заплатите ще спадат, изключително в Съединени американски щати и Европа, съобщи основният икономист на банката Савада.

" Това е риск за здравето и не се управлява от съществени стопански проблеми ", сподели Савада. " Политиките за интелигентно опазване на здравето и политиките за ограничение на дейностите са в действителност основен фактор ", сподели той, като се базира на ограниченията, прилагани в Южна Корея и Виетнам.

Ограниченията за пътешестване и блокирането на пътуванията, които са за прекъсване на разпространяването на вируса, евентуално ще понижат международната търговия с 1,7 трилиона $ до 2,6 трилиона $, съобщи още банката. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР